Newsbit

JPMorgan Logo Bitcoin (BTC)

JP Morgan CEO: ‘Bitcoin is waardeloos, onze klanten denken daar anders over’

JPMorgan Logo Bitcoin (BTC)

De CEO van JP Morgan, Jamie Dimon, heeft opnieuw zijn standpunt over Bitcoin duidelijk gemaakt. Klanten van de grootste zakenbank van de VS zijn echter veel minder bearish. 


Bitcoin is ‘fraude’ en ‘fool’s gold’

Ondanks een prijsstijging van 17% van Bitcoin (BTC) de afgelopen week, blijft één cryptobear niet enthousiast. “Persoonlijk denk ik dat Bitcoin waardeloos is”. Dit zei Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor het Institute of International Finance. Het is de laatste in een opeenvolging van bearish uitspraken van Dimon door de jaren heen. 

Dimon begon in 2014 toen hij CNBC vertelde dat Bitcoin “een vreselijke waardeopslag” was. Ook zei hij dat de cryptocurrency “steeds opnieuw kan worden gerepliceerd”. 

In de loop der jaren heeft hij de cryptocurrency ‘fraude’ en ‘fool’s gold’ genoemd. Deze opmerkingen vielen uiteraard niet in goede aarde bij Bitcoin-enthousiastelingen.

Sinds zijn eerste opmerkingen in januari 2014, toen Bitcoin op ongeveer $808 handelde, is de toonaangevende cryptocurrency met 7,027% in waarde gestegen. Vanaf gisteren, voorafgaand aan zijn laatste opmerking, heeft Bitcoin de afgelopen zeven dagen een flinke stijging van 16,8% doorgemaakt. 

Dit is een belangrijke reden waarom de klanten van JP Morgan het ook sterk oneens lijken te zijn met de CEO. “Onze klanten zijn volwassenen, ze zijn het er niet mee eens, dat is hoe markten werken, dus als ze toegang willen hebben om Bitcoin voor jezelf te kopen, kunnen we het niet in bewaring geven, maar we kunnen ze legitieme, zo veilig mogelijke toegang geven,” zei Dimon. 

Nu zijn adviseurs die werken met JP Morgan toegestaan om klanten te helpen met kopen en verkopen van vijf cryptocurrency-gerelateerde producten van Grayscale en Osprey fondsen. 

Dit omvat blootstelling aan Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash en Ethereum Classic. De adviseurs mogen deze producten niet specifiek voorstellen, maar als klanten erom vragen, kunnen ze ze verkopen. 


‘Overheid gaat het reguleren’

Tijdens de vergadering zei Dimon ook dat de cryptocurrency-industrie regulering niet kan vermijden. Hij zei:

“Het maakt niet uit wat iemand in de kamer denkt, noch wat een libertariër denkt, noch wat iemand ervan denkt, de regering zal het reguleren”.

Stablecoins en hun providers zijn tot nu toe de dupe van deze regelgevende focus. Een recente document van Circle, het bedrijf achter de USDC stablecoin, bleek dat het bedrijf “volledige medewerkt” met een onderzoek door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). 

Gary Gensler, voorzitter van de SEC, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot verdere consumentenbeschermingswetten in de crypto-ruimte. “Het gebruik van stablecoins op [crypto]-platforms kan diegenen vergemakkelijken die een groot aantal openbare beleidsdoelen die verband houden met ons traditionele bank- en financiële systeem willen omzeilen: antiwitwassen, belastingnaleving, sancties en dergelijke”, zei Gensler eerder deze maand. 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top