Do Kwon
Regulatie

Juridische strijd rond uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon gaat verder

De juridische complicaties rond Do Kwon, mede-oprichter van Terraform Labs, zijn nog steeds in volle gang. Recentelijk is er beroep aangetekend door zijn advocaten tegen een uitspraak van het Hooggerechtshof in Montenegro, die het lot van zijn uitlevering in handen legde van de minister van Justitie van dat land, Andrej Milović.

Beslissing van hooggerechtshof beschreven als ‘ongegrond en illegaal’

De beslissing van het Hooggerechtshof op 8 april, die volgde op een goedkeuring van een verzoek om bescherming van de legaliteit door dezelfde rechtbank, kwam nadat een lagere rechtbank had besloten dat Kwon kon worden uitgeleverd aan Zuid-Korea. Het juridische team van Kwon heeft deze beslissing echter aangevochten en beschrijft het als “ongegrond en illegaal” en bekritiseert het als een “bizarre” interpretatie van de wet.

Deze juridische saga heeft al maandenlang veel aandacht getrokken, waarbij de zaak heen en weer schommelt tussen lagere en hogere rechtbanken. Kwon werd in maart 2023 gearresteerd in Montenegro wegens het gebruik van vervalste reisdocumenten tijdens een poging het land te verlaten. Hij blijft vrij om binnen Montenegro te reizen terwijl nog wordt besloten wie de bevoegdheid heeft om zijn uitlevering aan de VS of Zuid-Korea toe te staan.

Kwon aansprakelijk in VS voor fraude

In de Verenigde Staten heeft een jury Terraform en Kwon aansprakelijk bevonden voor fraude in een civiele zaak aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Na de uitspraak kondigde de SEC aan dat zij een boete van $5,3 miljard zal eisen, waarvan $100 miljoen aan civiele boetes specifiek voor Kwon.

De ondergang van Terraform in 2022 speelde een rol in de grote neergang van de cryptomarkt, wat leidde tot het faillissement van meerdere grote bedrijven, waaronder FTX, BlockFi en Celsius. In januari 2024 heeft het platform in de Verenigde Staten een aanvraag ingediend voor bescherming onder Chapter 11.

Regulatie nieuws

Intercontinental Exchange betaalt boete van $10 miljoen voor het niet melden van cyberinbraak
Sam Bankman-Fried mogelijk overgebracht naar federale gevangenis in Californië
Nigeriaanse Correctional Service bekritiseerd wegens afwezigheid van Binance-directeur bij rechtbank
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?