Hack Nieuws

Kaspersky: “Cybercriminelen laten Bitcoin liggen nu wetgeving verbetert”

Als we een onderzoeksrapport van Kaspersky mogen geloven, dan wordt Bitcoin steeds minder aantrekkelijk voor cybercriminelen. De reden hiervoor is de continue verbetering van de wetgeving en het toezicht, die het moeilijker voor ze maakt om veilig fondsen te bewegen.

600 miljoen dollar in 2021

Het was tijdelijk populair om bepaalde diensten te hacken en daar vervolgens Bitcoin als losgeld voor te vragen. In 2021 werd er een totaal van 600 miljoen dollar aan crypto opgehaald op die manier. Denk bijvoorbeeld aan de Colonial Pipeline aanval, waar de aanvallers ook Bitcoin als losgeld voor vroegen.

Kaspersky ziet wel dat het aantal oplichtingspraktijken met crypto toeneemt naarmate de adoptie van digitale assets groeit. Ook is het zo dat mensen steeds meer leren en niet meer vallen voor primitieve wijzen van oplichterij. Denk bijvoorbeeld aan deepfake videos van Elon Musk die daarin gigantische rendementen belooft op shady munten.

2022 het jaar van de hack

Als we 2022 moeten karakteriseren op dit gebied, dan is het ongetwijfeld het jaar van de hack. In totaal werden er in 2022 al voor 2,5 miljard dollar aan fondsen gestolen van verschillende projecten. Daarmee is 2022 nu al een recordjaar en daar moeten november en december nog bijkomen. Een voordeel is wellicht dat de koersen inmiddels zo laag staan, dat er bij veel projecten niets meer te stelen valt.

Wat in 2022 vooral populair is als een manier om binnen te komen is social engineering. Dit doen hackers door bijvoorbeeld een mail te sturen vanuit een adres dat lijkt op die van de baas. Dergelijke mails dragen dan bijvoorbeeld de titel “voorlopige salarisverhogingen Q1 2023.” Wat het voor medewerkers extra aantrekkelijk maakt om even te klikken.

Bitcoin gebruiken voor criminele doeleinden lijkt dus in populariteit te dalen, mede vanwege het toezicht, dat het bijna onmogelijk maakt om ze zonder problemen in fiatgeld om te zetten bij een beursplatform. Dat is nog één van de voordelen van de beursplatformen.

Hack nieuws

Hacker weet met $5 miljoen van Ankr Protocol te ontsnappen
Kaspersky verwacht stijging van Metaverse uitbuiting en -misbruik in 2023
Aave zet tijdelijk kredietmarkten als verdediging tegen potentiële verdere aanvallen
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten