Bitcoin (BTC), green renewable energy concept
Regulatie

Koolstofneutrale crypto-spot-ETF’s worden in Canada gelanceerd

In Canada staan twee (2) koolstofneutrale crypto-etf’s klaar om gelanceerd te worden. Zij zullen een groener alternatief bieden voor institutionele beleggers.


Groene Bitcoin- en Ethereum-ETF’s

De lancering van de ETF’s zal de in Canada gevestigde vermogensbeheerder ‘Purpose Investments’ gaan uitvoeren. Verwacht wordt dat zij later vandaag de 2 crypto-ETF’s op de Toronto Stock Exchange lanceren. De ETF’s bieden beleggers naar verluidt een CO2-compensatie aan.

Het investeringsbedrijf gaat hun Bitcoin- en Ethereum-ETF’s lanceren onder de tickers: BTCC.J en ETHH.J. In tegenstelling tot de fondsen die onlangs in de VS zijn gelanceerd en die door futures worden gedekt, worden deze fondsen gedekt en afgewikkeld met BTC als onderliggende waarde.


Investeren in transparante CO2-compensatieprojecten

Om de CO2-voetafdruk van de crypto-wallets te meten en oplossingen voor koolstofverwijdering aan te bieden, is er een samenwerking gestart met de in Toronto gevestigde onderneming Patch. Voornamelijk het meten van de CO2-voetafdruk van crypto-mining is een lastige taak. Dit komt doordat er veel variabelen zijn waarmee rekening gehouden moet worden. Het bedrijf heeft hier echter oplossingen voor gevonden.

Purpose zal vervolgens investeren in transparante CO2-compensatieprojecten met als hoofddoel om klanten koolstofneutrale blootstelling aan BTC te bieden. Enkele van de projecten waarin het zal investeren, zijn onder meer directe luchtopvang, biomassa, mineralisatie of verwijdering van kooldioxide, bosbouw, oceaanbemesting en bodembeheer.


Niet eerste CO2-neutrale crypto-ETF

Naar verluidt bezat het nieuwe BTC-fonds van Purpose circa 24.167 BTC (ongeveer €1,4 miljard) op 8 november, terwijl het Ether-fonds 86.906 ETH had (ter waarde van ongeveer €360 miljoen) op 8 november 2021.

Afgelopen juni lanceerde het investeringsbedrijf al hun eerste ETF met een CO2-compensatie in Europa. Deze ETF was destijds gelanceerd op de London Stock Exchange, onder de ticker ‘ZERO’. De ETF volgt tevens de S&P Global Clean Energy Select Index. Deze index meet van de 30 grootste wereldwijde bedrijven de prestaties ten aanzien schone energie in zowel ontwikkelde als opkomende markten.