Do Kwon, terra
Regulatie

Kwon opnieuw op borgtocht vrij na afwijzen van beroep van de aanklager

De mede-oprichter van Terraform Labs, Do Kwon, is gewoon op borgtocht vrijgelaten in Montenegro, nadat de rechtbank daar een beroepsprocedure door openbare aanklagers heeft afgewezen.

Beroep tegen borgtochtovereenkomst is verworpen

Volgens een officiële verklaring van de Basisrechtbank in Podgorica is een beroep tegen een eerdere borgtochtovereenkomst door het Openbaar Ministerie terzijde geschoven. Dit stelt Kwon en Han Chang-Joon, de financieel directeur van Terraform Labs, in staat om verdere juridische procedures af te wachten onder huisarrest in het land.

De rechtbank heeft de oorspronkelijke borgtochtvoorwaarden opnieuw vastgesteld tijdens een hoorzitting op 12 mei. Om uit hechtenis te worden vrijgelaten, moeten beide personen elk 400.000 euro ($436.000) betalen. Kwon en Chang-Joon zijn nu onderworpen aan strikte voorwaarden en mogen de woonplaats van Chang-Joon in Montenegro niet verlaten.

Lokale politie zal het duo nauwlettend in de gaten houden. Als een van hen de woning verlaat of de toezichtmaatregelen overtreedt, zal de borgtocht komen te vervallen.

Kwon en Chang-Joon hebben persoonlijke en financiële informatie verstrekt aan lokale autoriteiten, waaronder bewijs van een verkoopcontract en eigendomsregistratie van een appartement, parkeerplaats en kelder die eigendom zijn van Chang-Joon.

Naar verluidt heeft Kwon een factuur voor een voertuig en bankafschriften verstrekt, waarbij de borgtochtvoorwaarden opzettelijk zo zijn opgesteld om de verdachten te ontmoedigen het land te ontvluchten.

Mogelijk valse reisdocumenten gebruikt

Kwon en Chang-Joon werden in maart 2023 in Montenegro gearresteerd nadat ze vermoedelijk valse reisdocumenten hadden gebruikt in een poging het land te verlaten. Hun originele paspoorten werden in oktober 2022 in Zuid-Korea in beslag genomen.

De rechtbank gaf aan dat het verifiëren van de authenticiteit van de Belgische paspoorten en identiteitskaarten van het duo meer tijd zou vergen. Ze benadrukten echter dat het afgesproken borgbedrag “een afdoende garantie is om de aanwezigheid van de beklaagden te waarborgen”.

Kwon blijft een gezochte persoon in verschillende jurisdicties. De Zuid-Koreaanse autoriteiten willen de mede-oprichter van Terraform Labs uitleveren voor onderzoek naar de beruchte ineenstorting van het Terra-ecosysteem, waarbij naar schatting 40 miljard dollar aan cryptocurrency-marktwaarde in juni 2022 verloren ging.

Interpol heeft ook een Red Notice uitgegeven voor Kwon met betrekking tot de aanklachten in Zuid-Korea. Daarnaast wordt hij geconfronteerd met een reeks frauduleuze aanklachten in de Verenigde Staten.

Regulatie nieuws

SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
EU gaat gevecht aan met crypto witwaspraktijken met nieuwe regelgeving
Juridische strijd rond uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon gaat verder
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen