Bitcoin (BTC) Miner
Bitcoin

Leeg Bitcoin blok gevonden: wat nu?

Bitcoin (BTC) is onder andere bekend om zijn sterkte, veiligheid en voorspelbaarheid. Gemiddeld wordt er iedere 10 minuten een nieuw blok gegenereerd door de blockchain en de miner die het blok succesvol afsluit, verdient een beloning van momenteel 6,25 BTC. Dit is ongeveer gelijk aan $130.000.

Lege blokken komen vaker voor

Soms verrast de blockchain van Bitcoin de deelnemers. Bijvoorbeeld, op blokhoogte 776.339 werd een blok bevestigd door knooppunten in het netwerk dat helemaal leeg was. Dit blok werd toegevoegd aan de blockchain van Bitcoin zonder enige transacties, wat tot enige onduidelijkheid binnen de cryptocurrency-gemeenschap leidde. Dus, wat is precies een leeg blok en hoe komt het tot stand?

In de eerste plaats, alhoewel een leeg blok op het eerste gezicht ongewoon lijkt, is het in feite enigszins gebruikelijk op het netwerk. Alhoewel het zeker niet wekelijks gebeurt, is het in dit geval ongeveer 2 weken geleden voor het laatst gebeurd. Dit gebeurde namelijk in blok 774486.

Miners gestimuleerd om zo snel mogelijk te minen

Miners worden gestimuleerd om zo snel mogelijk blokken te minen en soms zullen ze een blok minen voordat ze transacties hebben ontvangen om op te nemen. Hierdoor blijft het blok leeg.

De Bitcoin-mempool, een hulpmiddel voor het analyseren van de Bitcoin-blockchain, biedt de volgende verklaring: “Wanneer een nieuw blok wordt ontdekt, sturen miningpools hun miners een bloksjabloon zonder transacties, zodat ze zo snel mogelijk aan het werk kunnen voor het vinden van het volgende blok. Daarna sturen ze onmiddellijk een bloksjabloon vol met transacties, maar het verzenden van een volledig bloksjabloon vergt meer gegevensoverdracht en duurt iets langer om de mijnwerkers te bereiken.” Hier voegde ze het volgende aan toe:

In deze tussenliggende tijd, die meestal niet meer dan 1-2 seconden is, hebben miners soms geluk en vinden ze een nieuw blok met behulp van de lege bloksjabloon.

Geluk door leeg blok te vinden

In feite hadden de miners enigszins ‘geluk’ door een bloksjabloon te vinden. In dit specifieke geval werd het Bitcoin-blok met een hoogte van 776.389 slechts enkele seconden na zijn voorganger, 776.488, toegevoegd. Blok 776.388 verdiende echter een extra vergoeding van 0,086 BTC, ongeveer $1.854, die werd opgeteld bij de standaard blokbeloning van 6,25 BTC of ongeveer $135.247.

Het is benoemingswaardig dat alhoewel een leeg blok in feite geen transacties bevat, de miner wel nog steeds de blokbeloning van nieuw geslagen bitcoins ontvangt. Als zodanig kreeg Block 776.389 6,25 BTC; geen transactiekosten. Binance Pool bleek in dit geval de winnende miner.

Tot slot is het benoemingswaardig om op te merken dat lege blokken totaal geen probleem zijn voor het BTC-netwerk. Door lege blokken te minen, produceren miners nog steeds de transactie voor het genereren van munten, die Bitcoin stabiel houdt op weg naar het bereiken van 21 miljoen uitgegeven Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen