Nieuws

Nieuws

Lightning Netwerk ontwikkelaars waarschuwen voor bug

Ontwikkelaars hebben een beveiligingslek in verschillende versies van de Lightning Network-software van bitcoin ontdekt en bekendgemaakt.


‘Gebruikers kunnen geld verliezen’

Ze waarschuwen voor de bug omdat gebruikers geld kunnen verliezen als het netwerk niet wordt bijgewerkt. De bug werd 30 augustus voor het eerst openbaar gemaakt door bitcoin en Lightning-ontwikkelaar Rusty Russel. De bug werd dinsdagmiddag bevestigd door Olaoluwa Osuntokun, CTO van startup Lightning Labs.

Het is onduidelijk hoeveel bitcoin verloren is gegaan of hoeveel gebruikers zijn getroffen.

Meerdere Lightning netwerk versies zijn kwetsbaar en moeten onmiddellijk worden bijgewerkt. Osuntokun waarschuwde ontwikkelaars via een maillinglijst en voegde eraan toe:

“We hebben bevestigd dat de CVE (Common Vulnerabilities and Exposures, een databestand met kwetsbaarheden in computers en netwerken) wordt uitgebuit.”


‘de technologie heeft nog steeds problemen’

Lightning is een experimentele oplossing van Bitcoin en wil bijna kosteloze transacties mogelijk te maken, waardoor Bitcoin bruikbaar wordt voor alledaagse transacties zoals koffie-aankopen.

Maar de bug toont aan dat de technologie nog steeds problemen heeft, net zoals elke op code gebaseerd financieel product.

“Beveiligingsproblemen zijn gevonden in verschillende Lightning-projecten die verlies van middelen kunnen veroorzaken,” zei Russel in de oorspronkelijke berichtgeving. “Volledige details worden binnen 4 weken (27-09-2019) vrijgegeven, voer een upgrade voor die tijd uit.”


Het staat nog in de kinderschoenen

Osuntokun benadrukte dat het Lightning netwerk nog in de kinderschoenen staat.

“We willen de gemeenschap er ook aan herinneren dat we nog steeds geldlimieten op het netwerk hebben om wijdverspreid geldverlies te beperken,” schreef hij, “en houd dat in gedachten wanneer u geld in dit vroege stadium op het netwerk zet.”

Lightning Labs zette de waarschuwing op Twitter voort en herinnerde gebruikers eraan dat het nog steeds mogelijk is om geld op het netwerk te verliezen.

De betrokken versies omvatten alle LND-releases 0.70 en lager, C-Lightning 0.70 en lager en éclair 0.3 en lager.

[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)

 

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten