Regulatie

Londen Aandelenmarkt wijst financiële barcodes toe aan bijna 170 cryptocurrencies

Alhoewel dit niet als overkoepelend keurmerk kan worden gezien, geeft één van Europa’s grootste financiële markten nu het equivalent van streepjescodes van dagelijkse producten aan cryptocurrencies.


Institutionele beleggers en crypto’s

Dit is bekend gemaakt door de ‘London Stock Exchange Group’, of afgekort LSEG. Dit is het bedrijf achter de aandelenmarkt in Londen. Zo worden momenteel het equivalent van een streepjescode toegewezen aan 169 verschillende digitale activa’s. Dit wordt toegevoegd in een wereldwijde database die unieke identificatiegegevens toewijst aan financiële instrumenten genaamd ‘SEDOL’.

Alhoewel het merendeel wordt toegewezen aan digitale activa’s, worden ook een aantal digitale platforms, waar meer activa mee kan worden uitgegeven toegevoegd. Alle items die aan deze database worden toegevoegd, krijgen een 7-cijferige alfanumerieke code toegekend die helpen bij de identificatie, beheer en handel van (digitale) activa.

Dat dergelijke activa’s, zoals Bitcoin of Ethereum nu worden toegevoegd kan een teken zijn dat institutionele beleggers nu langzaam maar zeker de relatief nieuwe activaklasse binnentreden.


SEDOL-database

De SEDOL-database, die wordt ingezet om individuele effecten in verschillende activaklassen te identificeren, wordt al circa 30 jaar gebruikt. Het is dan ook opgericht als register van codes waarmee effecten kunnen worden geïdentificeerd die op de Londense Aandelenmarkt worden verhandeld.

Sindsdien is de database uitgegroeid tot een enorm bestand, met ruim 100 miljoen effecten die wereldwijd verhandeld worden. Het bevat tegenwoordig dan ook meer dan alleen gegevens van de Londense aandelenmarkt, zoals gegevens over Amerikaanse gemeentelijke- en bedrijfsobligaties. Naar verluidt zijn zo’n 20 miljoen van de in totaal 100 miljoen gegevens op dit moment actief.

Dit komt omdat bij een liquidatie of overname van een bedrijf, deze gegevens wel bewaard worden binnen de SEDOL-database, zodat dit niet kan worden hergebruikt.

Over de afgelopen 3 jaar heeft LSEG samen met ‘Digital Asset Research’ gekeken naar een nieuw controleproces waarmee crypto’s en vergelijkbare producten kunnen worden gecontroleerd. Dit lijkt nu dan ook met succes voltooid te zijn. Al met al erg positief nieuws rondom de adoptie en acceptatie van cryptocurrencies als geheel.