Lugano Bitcoin
Blockchain, Regulatie

Lugano lanceert nieuwe digitale obligatie in samenwerking met Zwitserse centrale bank

De Zwitserse stad Lugano heeft de uitgifte aangekondigd van een nieuwe digitale obligatie, een vervolg op het succes van haar eerste digitale obligatie-uitgifte begin 2023. De obligatie, met een waarde van 100 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 114 miljoen dollar), zal gebruikmaken van de experimentele digitale valuta van de Zwitserse centrale bank (CBDC), als onderdeel van het Project Helvetia III, een beperkt CBDC-proefproject.

Weerspiegeling van Lugano’s inzet voor innovatie en digitale transformatie

Deze stap weerspiegelt Lugano’s inzet voor innovatie en digitale transformatie, met gebruikmaking van blockchain-technologie via de SIX Digital Exchange voor de uitgifte en afwikkeling van de obligatie. Voor de bewaring van deze obligatie zal Lugano gebruikmaken van de Central Securities Depositories van SDX, een poging om traditionele financiële systemen en Web3-aanbod te integreren.

Burgemeester Michele Foletti benadrukte Lugano’s ambitie om een modelstad voor innovatie te zijn, gericht op het bevorderen van technologische innovatie en onderzoek. De obligatieuitgifte werd ondersteund door J. Safra Sarasin, Zurcher Kantonalbank en Basler Kantonalbank als hoofdmanagers, vergelijkbaar met de uitgifte van 2023.

De digitale obligatie trok aanzienlijke interesse, met meldingen dat Zurcher Kantonalbank haar orderboek binnen 20 minuten sloot door sterke vraag van banken, verzekeraars, vermogensbeheerders en pensioenfondsen. Dit volgt op de trend gezet door Zürich en Bazel, die eind 2023 digitale obligaties uitgaven met goedkeuring van de Zwitserse Nationale Bank (SNB), gebruikmakend van groothandels-CBDC’s.

Belangrijke mijlpaal in adoptie bereikt

David Newns, hoofd van SIX Digital Exchange, benadrukte het belang van deze ontwikkeling als een mijlpaal in de adoptie van een tokenized, DLT-gebaseerde infrastructuur voor de financiële markten. Met toenemende mondiale interesse in tokenisatie, benadrukte de uitgifte door de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) van een tweede digitale obligatie ter waarde van $756 miljoen de groeiende trend.

De voortdurende dialoog over tokenisatie door banktoezichthouders benadrukt de noodzaak voor CBDC’s om concurrerend te blijven in een snel evoluerend financieel landschap, met een focus op de mogelijkheid om tokenized transacties af te wikkelen om de dominantie van alternatieve afwikkelingsmiddelen zoals stablecoins te voorkomen, aldus Denis Beau, vice-gouverneur van de Banque de France.

Regulatie nieuws

Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Arrestatie in Nederland voor fraude met crypto-gokplatform ZKasino
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC