Ethereum,

Maakt PoS Ethereum veiliger dan Bitcoin?

Volgens Ethereum-oprichter Vitalik Buterin wordt het Ethereum (ETH) netwerk veiliger dan Bitcoin (BTC). Zo zou het bovendien duurder worden om het ETH-netwerk aan te vallen dan het BTC-netwerk, nadat het Proof-of-Stake (PoS)-algoritme is toegevoegd aan de ETH-blockchain.


Economische prikkels

In een presentatie tijdens de Devcon 5, begon Buterin dat Satoshi Nakamoto de crypto-economie creëerde om mensen te motiveren het netwerk te onderhouden.

Doordat de technologie die dit mogelijk maakte op zo’n dergelijke manier is ingesteld, zou het enorm veel geld kosten om zo’n netwerk succesvol aan te vallen. Toch zit er volgens Buterin een kleine fout in deze beredenering. Want wat als overheden of grote groepen hackers beslissen lol te trappen? Er kunnen meer redenen zijn om een aanval uit te voeren dan slechts economische prikkels.


PoS-implementatie in Ethereum

De PoS-implementatie in het netwerk van Ethereum zou het mogelijk moeten maken voor gebruikers om hun Ethereum in slimme contracten op te sluiten. Hierdoor kunnen vervolgens nieuwe blokken worden gevalideerd. In tegenstelling tot het ‘oude’ PoW-systeem gebruikt het PoS-systeem bovendien ook nog eens minder rekenkracht en dus ook minder stroom.


Extra beveiliging tegen aanvallers

Hiernaast wordt de beveiliging tegen hackers extra opgeschroefd. Zo heeft Buterin namelijk een systeem voor ogen dat er een periode nadat een validator een nieuw blok heeft aangemaakt, deze kan worden aangevochten. Op deze manier wordt het mogelijk om te bewijzen dat er ongeldige gegevens in het nieuwe blok zijn aangemaakt, die mogelijk voor hackers kunnen worden misbruikt.

Nu echter, wanneer er voldoende bewijs is aangeleverd, dan kan deze validator met het net nieuw aangemaakte blok worden verwijderd. Hierdoor verliest de validator tevens zijn Ethereum die net in het blok zijn gestoken. Het gevolg hiervan is dat het niet meer slechts woorden zijn die hackers tegenhouden. Ze lopen nu zelf daadwerkelijk een risico. Potentiële aanvallen worden hierdoor alsmaar duurder, wat de kans kleiner maakt dat het netwerk daadwerkelijk wordt aangevallen.