Hacker
Hack

Magnate Finance voert een exit-scam van $6,4 miljoen uit op het basisnetwerk

In een schokkende ontwikkeling die de cryptocurrency-community heeft opgeschrikt, wordt gemeld dat Magnate Finance, een kredietproject dat actief is op het Ethereum Layer 2-netwerk Base, naar schatting $6,4 miljoen heeft verduisterd door middel van wat beveiligingsbedrijf PeckShield omschrijft als een ‘rug pull’.

Integriteit van opkomende DeFi-sector

Deze recente exit-scam van Magnate Finance werpt een schaduw over de integriteit van de opkomende DeFi-sector en roept vragen op over de noodzaak van verdere beveiligingsmaatregelen in de wereld van gedecentraliseerde financiën.

De exit-scam werd gerealiseerd door handmatige wijzigingen aan te brengen in het prijsorakel dat werd gebruikt door het uitleenprotocol van Magnate Finance, waardoor het project toegang kreeg tot en de mogelijkheid kreeg om alle gebruikersdeposito’s leeg te halen. Sindsdien heeft het team achter Magnate Finance al zijn digitale aanwezigheid verwijderd, inclusief sociale media-accounts en de officiële website.

Een eerder uitgebrachte waarschuwing door on-chain-analist ZachXBT betreffende de mogelijkheid van een exit-scam door Magnate Finance blijkt nu profetisch te zijn. De analist identificeerde namelijk dat het implementatieadres van Magnate Finance rechtstreeks gerelateerd was aan een eerdere exit-scam waarbij het project Solfire betrokken was, waarbij maar liefst $4,8 miljoen werd buitgemaakt.

Verdere bevindingen van CertiK wijzen op misleidende strategieën, waarbij het deployeraccount van het project het prijsorakel wisselde, wat resulteerde in een onttrekking van $5,3 miljoen aan liquiditeit door middel van bedrieglijk onderpand.

Tweede rug pull op Base-netwerk

Dit incident betekent de 2e keer deze maand dat het Base-netwerk wordt opgeschrikt door een ‘rug pull’, nadat eerder in augustus SwirlLend verdween met $460.000 aan tegoeden. De connectie met eerdere frauduleuze activiteiten en de abrupte verdwijning van de digitale sporen van Magnate Finance hebben de achterdocht en bezorgdheid binnen de crypto-community aangewakkerd.

BaseScan heeft aan het licht gebracht dat er aanzienlijke activa ontbraken bij Magnate Finance, waaronder $2 miljoen aan USDbC, $1,56 miljoen aan ETH, $1,3 miljoen aan DAI en $408.000 aan WETH. Als gevolg van de exit-scam van $6,4 miljoen daalde de Total Value Locked (TVL) van Magnate Finance dramatisch tot ongeveer $107.000.

De website van Magnate Finance ging op zwart en de Telegram-groep verdween plotseling, waardoor slechts een cryptische reactie achterbleef op een eerdere post van ZachXBT waarin stond: “Houden we ons aan het plan? 50-50?” en ze hun biografie bijwerkten met de vermelding “Contract geschonden door Zach.” Deze raadselachtige opmerkingen hebben de speculaties binnen de cryptocurrency-community aangewakkerd over de ware motieven achter deze ‘rug pull’.

De exit-scam van Magnate Finance heeft helaas geleid tot een verbluffend verlies van ongeveer $6,5 miljoen en heeft de geloofwaardigheid van projecten op het Base-netwerk verder ondermijnd. De directe manipulatie van het prijsorakel en de banden met eerdere exit-scams benadrukken de kwetsbaarheden en risico’s binnen de crypto-ruimte.

Alhoewel als slot nog onbekend is wanneer de volgende crypto gerelateerde scam of hack zal plaatsvinden is nog onbekend, maar verwacht wordt dat dit niet de laatste keer zal zijn dat dit gebeurt.

Hack nieuws

Meer dan de helft van gestolen Ethereum van Poloniex-hack overgeheveld via Tornado Cash
WBTC-hacker geeft €66,5 miljoen aan gestolen fondsen terug
Hacker verplaatst gestolen Ethereum naar cryptomixer na aanval op Poloniex
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Ripple in problemen: SEC verwerpt voorstel voor verlaging boete