Hack

Man in Pennsylvania gearresteerd wegens Crypto SIM Swap praktijken

Een man in Pennsylvania, de Verenigde Staten (VS), is door de Amerikaanse autoriteiten belast met beschuldigingen van een samenzwering om cryptocurrencies te stelen door middel van SIM-swapping.


Wat is SIM-swapping?

SIM-swapping is een manier van kwaadaardige om nieuwe slachtoffers te maken door middel van een smartphone. Een kwaadaardige belt het slachtoffer hierbij via hun reguliere 06-nummer. Hierbij overtuigt de kwaadaardige het slachtoffer om zijn 06-nummer over te zetten naar een simkaart die van de kwaadaardige is. Vervolgens krijgt de hacker alle toegang tot te gegevens van het slachtoffer. Hierdoor kan de hacker vervolgens deze gegevens, waaronder ook cryptocurrencies, stelen.


Een huis, een Ferrari en meer

De man in Pennsylvania is door de Amerikaanse speciale FBI-agent John Bennet, in samenwerking met zijn advocaat, aangeklaagd. De mannen deden een onderzoek naar de verdachte, tussen oktober 2016 en mei 2018.

Alhoewel het concrete bedrag niet is benoemd dat de verdachte op illegale wijze binnen wist te halen, kon de man naar verluidt onder andere een huis, meerdere auto’s waaronder een Ferrari en royaltyrechten van meerder nummers kopen. Hiermee lijkt het erop dat ze bedragen die hij stal in totaal een significante waarde had.

De verdachte kan een maximale wettelijke straf van 22 jaar gevangenisstraf krijgen, gezamenlijk met een boete van $500.000 (circa €447.000) krijgen. Op 9 januari 2020 zal de verdachte voor de rechtbank moeten verschijnen.