Rechtszaak
Regulatie

Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken

Alexander Vinnik, de Russische mede-oprichter van het omstreden cryptocurrency-uitwisselingsplatform BTC-e, heeft schuld bekend aan samenzwering voor het witwassen van geld. De bekentenis volgt op een uitgebreid onderzoek naar de illegale activiteiten van BTC-e, die plaatsvonden van 2011 tot 2017.

Meer dan 9 miljard dollar aan transacties verwerkt

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) verwerkte BTC-e, onder leiding van Vinnik, voor meer dan 9 miljard dollar aan transacties en had het een wereldwijde klantenbasis van meer dan een miljoen mensen, waaronder veel gebruikers uit de Verenigde Staten. Vinnik’s straf zal bepaald worden door een rechter van de federale districtsrechtbank, die zich zal baseren op de Amerikaanse Sentencing Guidelines en andere juridische factoren.

Het DOJ benadrukte dat het platform werd gebruikt om geld, verkregen uit diverse criminele bronnen waaronder computerhacking, ransomware-aanvallen en drugshandel, wit te wassen. Uit onderzoek bleek dat BTC-e opereerde zonder de nodige wettelijke naleving, zoals registratie bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en het invoeren van Anti-Money Laundering (AML) of Know Your Customer (KYC) protocollen.

Deze nalatigheden maakten BTC-e populair bij individuen die financiële transacties wilden verbergen voor wetshandhaving. Het onderzoek onthulde ook dat Vinnik meerdere lege vennootschappen en financiële rekeningen wereldwijd had opgezet om de illegale geldstromen via BTC-e te faciliteren, wat resulteerde in een crimineel verlies van ten minste 121 miljoen dollar.

Gearresteerd in Griekenland

Na een langdurige juridische strijd in meerdere landen, werd Vinnik in 2017 in Griekenland gearresteerd en later uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij werd veroordeeld voor witwassen en een gevangenisstraf van vijf jaar kreeg. Na zijn straf in Frankrijk uitgezeten te hebben, werd hij op 5 augustus 2022 aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

De Amerikaanse autoriteiten hebben hun waardering uitgesproken voor de medewerking van de Griekse regering bij de uitlevering van Vinnik. Dit geval is onderdeel van een bredere trend waarbij soortgelijke strafrechtelijke aanklachten worden ingediend tegen cryptobeurzen en hun executives. Onlangs werd de voormalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens zeven misdrijven.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?