Meta, metaverse
Tech

Meta onthult: De drie belangrijkste trends voor de Metaverse

Meta, momenteel het zevende meest waardevolle bedrijf ter wereld, heeft aangegeven dat de focus verschuift van de metaverse naar kunstmatige intelligentie (AI).

Het technologiebedrijf, dat voorheen bekendstond als Facebook, lijkt zijn strategie te veranderen door minder nadruk te leggen op de ervaringen van individuele gebruikers en zich meer te richten op zakelijke klanten.

In een recente blogpost identificeert Meta drie belangrijke trends die naar verwachting de toekomst zullen vormgeven.

Bedrijven en onderwijs

Meta’s eerste voorspelling benadrukt dat toepassingen binnen zakelijke en educatieve sectoren aanzienlijke waarde zullen onthullen binnen de metaverse. Dit lijkt een indicatie te zijn dat de focus van Meta voor de Quest-headset hardware zich zal verplaatsen naar het stimuleren van adoptie binnen bedrijven.

Dit zou bijvoorbeeld bijzonder nuttig kunnen zijn voor het faciliteren van vergaderingen in een internationale context, zoals bij een wereldwijd opererend advocatenkantoor, waardoor de metaverse een effectief platform wordt voor samenkomst. Dit potentieel strekt zich eveneens uit tot andere internationaal opererende organisaties of diegene die grootschalige evenementen willen hosten.

Ondanks dat Meta verklaart dat de metaverse-hype voorbij is en kunstmatige intelligentie (AI) aanwijst als de nieuwe focus, merkt het bedrijf op dat de belangstelling van consumenten in de sector is toegenomen. Dit wordt ondersteund door de prestaties van de Quest-app in de Apple App Store na de feestdagen.

Het bedrijf noemt verder zakelijke toepassingen, zoals tools voor computerondersteund ontwerpen (CAD) en diverse bedrijfsinstrumenten, als bewijs van de evolutie van de metaverse in 2024 en daarna.

Hoewel Meta’s bewering dat de metaverse-hype is beëindigd als een heftige uitspraak kan worden gezien, hoeft dit niet per se negatief te zijn voor het bedrijf. Een hype heeft immers een tijdelijk karakter, wat impliceert dat de evolutie naar nieuwe aandachtsgebieden, zoals AI, een logische stap voorwaarts is.

Geïntegreerde LLMs

Geïntegreerde large language models (LLMs) bekleden de tweede plaats op de ranglijst van Meta voor de drie meest invloedrijke innovaties in de metaverse. In tegenstelling tot geavanceerde systemen zoals OpenAI’s ChatGPT en Anthropic’s Claude, die cloudconnectiviteit vereisen voor hun werking, kunnen geïntegreerde LLMs autonoom functioneren op apparaten zelf.

Meta streeft ernaar de metaverse-hardware te verenigen met augmented reality technologieën om een informatief heads-up display voor alledaags gebruik te ontwikkelen. Volgens hun blogpost is deze ontwikkeling al onderweg, zoals blijkt uit de integratie van Meta AI in de Ray-Ban Meta slimme brillen en de implementatie van multimodale functies in het Early Access-programma. Gebruikers die deelnemen aan dit programma kunnen visuele input combineren met vragen aan Meta AI, waarna ze suggesties en informatie ontvangen gebaseerd op hun omgeving.

Zakelijke berichten

Op de derde plek van Meta’s lijst met de grootste vernieuwingen voor de metaverse staan zakelijke berichten. Volgens de blogpost verwachten mensen op nieuwe en meer persoonlijke wijzen te kunnen communiceren met de merken en bedrijven die zij ondersteunen.

Het laatste decennium heeft de opkomst van het ‘enterprise-on-social’-model laten zien, waarbij merken via sociale media contact maken met consumenten om engagement te bevorderen. Deze trend zou zich ook kunnen voortzetten in de metaverse, waar interactie tussen bedrijven en consumenten verrijkt kan worden met generatieve AI-tools. Dit past binnen de bredere zoektocht naar nieuwe verdienmodellen binnen de zich ontwikkelende metaverse.