Meta, facebook
Tech

Meta onthult revolutionaire neurale armband die je hersenen leest

Meta is druk bezig met “neurale interfaces voor consumenten”, dat zijn wearable apparaten die je hersengolven kunnen lezen en omzetten in computerbesturing. “Daar word ik echt heel enthousiast van”, zei Zuckerberg, “dat gaat te gek worden!”

Maar in tegenstelling tot Elon Musk’s Neuralink chip hoef je bij Meta’s tech geen “plug in je brein”, legt Zuckerberg uit. Het is een soort armband die “de signalen leest die je hersenen via je zenuwen naar je handen sturen om kleine, precieze bewegingen te maken”.

Meta’s Armband

Meta begon al in maart 2021 te praten over “interactie via de pols” bij Facebook Reality Labs Research. De nieuwste ontwikkeling is een armband die elektromyografie (EMG) gebruikt om hersensignalen over gewenste handgebaren te interpreteren en te vertalen naar commando’s om apparaten te bedienen.

“We kunnen die signalen eigenlijk lezen en gebruiken om een bril of andere apparaten te besturen”, aldus Mark Zuckerberg in een interview op 18 april met tech-ondernemer en YouTuber Roberto Nickson. “We staan nog aan het begin, want de eerste versie is nog niet uitgebracht, maar intern testen is al heel tof… echt heel interessant om te zien.”

Eerder dit jaar zei Zuckerberg dat deze neurale armband over een paar jaar een consumentenproduct zou kunnen worden. Kunstmatige intelligentie moet dan de beperkingen van camera gebaseerde gebarenregistratie oplossen.

Neuro-interfaces en slimme brillen

Hij ziet de neurale interfaces ook al werken met Meta’s Ray-Ban augmented reality smart glasses. Over die slimme bril zei hij dat kunstmatige intelligentie de “absolute topfunctie” is. “We zijn heel dicht bij multimodale AI…”, voegde hij toe, “waarmee je niet alleen met tekst of spraak een vraag kunt stellen, maar ook over je omgeving. De bril kan dan zien wat er gebeurt en je vragen beantwoorden… dat is gaaf!”

Intussen werken wetgevers in de Verenigde Staten al aan wetgeving om privacy te beschermen in dit nieuwe neurotech-veld. De ‘Protect Privacy of Biological Data Act’, die de definitie van “gevoelige data” uitbreidt naar biologische en neurale data, is deze week in Colorado aangenomen, zo meldden rapporten.

In ander nieuws heeft Meta net een nieuwe versie uitgebracht van Meta AI, de assistent die in alle apps en brillen van het bedrijf werkt. “Ons doel is om ‘s werelds beste AI te bouwen”, zei Zuckerberg.

Meta AI krijgt een upgrade met het nieuwe “state-of-the-art Llama 3 AI model, dat we opensourcen”, voegde hij toe.

Tech nieuws

Veranderingen op komst voor sociaal mediaplatform X: Likes en reposts minder zichtbaar
VS en Nigeria bespreken partnerschap in digitale economie en AI
AEX opent in het groen, maar nieuwe correcties liggen op de loer
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?