Robot Deepfakes
Blockchain

MicroStrategy’s Michael Saylor bestrijdt dagelijks tientallen AI-gegenereerde nepvideo’s

In een recente ontwikkeling heeft Michael Saylor, de uitvoerend voorzitter van MicroStrategy, onthuld dat zijn team elke dag ongeveer 80 door kunstmatige intelligentie (AI) gegenereerde nepvideo’s van hem verwijdert. De meeste van deze video’s promoten een soort Bitcoin-gerelateerde oplichting.

Veel deepfakes komen op YouTube

In een bericht van 13 januari op X waarschuwde Saylor zijn 3,2 miljoen volgers voor het groeiende aantal deepfake-video’s die op YouTube te vinden zijn. Hij benadrukte dat “de oplichters steeds meer van deze video’s lanceren.”

Hij herhaalde ook een belangrijke boodschap: “Er is geen risicovrije manier om uw #bitcoin te verdubbelen, en @MicroStrategy geeft geen $BTC weg aan degenen die een QR-code scannen.”

Deze onthulling komt nadat vorige week verschillende gebruikers op X nep-AI-gegenereerde video’s meldden. In deze video’s leek Saylor te beloven het geld van mensen te verdubbelen en vroegen ze kijkers om een QR-code te scannen, wat leidt naar het adres van een oplichter.

Substantiële toename van deepfakes

Dit fenomeen is niet nieuw. In 2022 verscheen een vergelijkbare reeks nepvideo’s van Elon Musk op hetzelfde videostreamingplatform. Recentelijk deed een deepfake-video met Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko de ronde op YouTube en sociale media.

Austin Federa, hoofd strategie bij de Solana Foundation, vertelde in een interview met The Verge dat er “een substantiële toename van deepfakes en andere door AI gegenereerde inhoud is.”

Cyberbeveiligingsexperts waarschuwden in december 2023 dat AI-aangedreven deepfake-video’s steeds realistischer zullen worden naarmate de AI-technologie zich ontwikkelt. Jesse Leclere, een blockchain-analist bij CertiK, merkte eerder op dat phishing steeds geavanceerder wordt, aangedreven door generatieve AI.

Jerry Peng, onderzoeker bij 0xScope, voegde toe dat AI een sleutelcomponent zou kunnen vormen bij het genereren van steeds realistischere deepfakes, specifiek gericht op het misleiden van crypto-gebruikers.

Blockchain nieuws

Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC