Ethereum

Minecraft plugin laat spelers blockchain-activa aanmaken

Minecraft is tegenwoordig bijna ondenkbaar geworden. Het is één van de meest populaire videogames wereldwijd, met meer dan 176 miljoen verkochte exemplaren. Nu is er een nieuwe plugin gekomen waarmee spelers blockchain-items op hun servers kunnen plaatsen, gemaakt door Enjin.


Gaming-startup Enjin

De plugin, genaamd EnjinCraft, is gebouwd door Enjin. Enjin is een startup actief in de gaming-industrie en is gefocust op het verzorgen van servers en websites voor Minecraft-spelers en clans.

Enjincraft is een open-source blockchain-plugin dat is gebouwd op het netwerk van Ethereum (ETH). Eigenaren van servers kunnen deze plugin zeer gemakkelijk implementeren door deze simpelweg in de plugins-folder van de server te plaatsen. Vervolgens kunnen alle spelers op die server(s) objecten en in-game middelen laten spawnen zonder dat zij hier een aparte code voor hoeven te schrijven.

Met deze plugin, heeft Enjin nu 2 plugins ontwikkeld voor Minecraft. Eerder ontwikkelde het bedrijf al de plugin ‘DonationCraft’ in samenwerking met Bukkit. Deze plugin die spelers in staat stelt om te doneren aan hun favoriete server(s), is in totaal meer dan 5.1 miljoen keer gedownload. Aan deze donaties kunnen eigenaren, wanneer zij dat willen, een beloning hangen, zoals bijvoorbeeld gratis levels in Minecraft of bepaalde items.


Begin van een nieuw tijdperk

Deze nieuwe plugin stelt servereigenaren in staat om hun eigen Minecraft-economie te creëren. Dit kan nu op eenvoudige wijze gebeuren door spelers een tastbaar eigendom te geven over hun in-game items én valuta’s. Spelers kunnen hiernaast ook peer-to-peer (p2p) gebruiken om activa op een veilige manier te verhandelen. Dit kan bijvoorbeeld direct via de Minecraft server waar de plugin op is geïnstalleerd, of via speciaal ingerichte (externe) handelsplatforms, zoals de Marketplace van Enjin zelf.

Enjin ziet deze plugin dan ook als het begin van een nieuw tijdperk voor (sandbox)games. Dit doordat spelers nu een tastbaar belang hebben binnen Minecraft, iets wat eerder nog niet zo was. Hiernaast heeft Enjin ook nog een open-source software-ontwikkelingskit uitgebracht voor Java. Ontwikkelaars kunnen hiermee eenvoudig de blockchain implementeren in op Java gebaseerde mobiele, desktop- of web-apps.