Do Kwon
Regulatie

Montenegro weigert uitlevering van Do Kwon aan Zuid-Korea

In een recente ontwikkeling heeft het Hooggerechtshof van Montenegro een belangrijk besluit vernomen in de juridische strijd rondom Do Kwon, medeoprichter van Terraform Labs. Op vrijdag heeft het hof een eerder besluit om Kwon uit te leveren aan Zuid-Korea, zijn geboorteland, vernietigd. Deze zaak, die nu al maanden de internationale juridische kringen bezighoudt, heeft een nieuwe wending genomen, volgens diverse rapporten.

De zaak is teruggestuurd naar een lagere rechtbank

De vraag naar Kwon’s uitlevering is niet alleen door Zuid-Korea, maar ook door de Verenigde Staten ingediend. Beide landen hebben voorheen gunstige beslissingen ontvangen van Montenegrijnse rechtbanken betreffende hun verzoeken. Echter, deze beslissingen zijn nu door het Hooggerechtshof vernietigd en de zaak is teruggestuurd naar een lagere rechtbank voor verdere beoordeling. Het Hooggerechtshof heeft benadrukt dat de definitieve beslissing over een uitleveringsverzoek bij de minister van Justitie van Montenegro ligt.

Kwon wordt in zowel Zuid-Korea als de VS aangeklaagd voor fraude in verband met de ondergang van Terra Luna in 2022, een gebeurtenis die de marktwaarde van circa $60 miljard uitwiste. Zijn arrestatie vond plaats op de luchthaven van Podgorica in Montenegro, waar hij betrapt werd tijdens een poging het land te verlaten met een vals Costa Ricaans paspoort, gericht op Dubai.

Complexe juridische situatie

Naast zijn poging om met vervalste documenten te reizen, waarvoor Kwon reeds een gevangenisstraf heeft uitgezeten in Montenegro, bevindt hij zich in een complexe juridische situatie. Ondanks zijn vrijlating vorige maand, hebben de lokale autoriteiten zijn paspoort ingehouden om te voorkomen dat hij het land verlaat in afwachting van verdere juridische procedures over zijn uitlevering.

Parallel hieraan heeft een jury in de federale rechtbank van New York Terraform Labs en Kwon aansprakelijk gesteld voor civiele fraude, vanwege het misleiden van investeerders voorafgaand aan de crash van Terra Luna. Deze uitspraak volgt op beschuldigingen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission betreffende misleidende informatie over de risico’s verbonden aan hun stablecoin. De sancties voor deze civiele fraudezaak zullen worden overwogen door districtsrechter Jed Rakoff.

Regulatie nieuws

Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Arrestatie in Nederland voor fraude met crypto-gokplatform ZKasino
Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt