Regulatie

Nationale postdienst van Zwitserland introduceert crypto-postzegel

De nationale postdienst van Zwitserland werkt aan het overbruggen van de kloof tussen fysieke postzegels en de digitale cryptocurrency-industrie door verhandelbare digitale postzegels te introduceren.


13 unieke ontwerpen

Op 20 september, kondigde de Zwitserse Post officieel de lancering van de “Swiss crypto stamp” aan. Dit is een digitaal verzamelstuk gekoppeld aan een fysieke postzegel uitgegeven door de postdienst dat 8,9 Zwitserse frank waard is.

De Zwitserse crypto-postzegel zal een digitale weergave zijn van een fysieke postzegel en zal worden opgeslagen op een blockchain. Een woordvoerder van Swiss Post zei hierover het volgende: “Elk ontwerp vormt een NFT en wordt opgeslagen in de Polygon Blockchain”.

Kopers kunnen online een digitale ‘kopie’ van hun fysieke postzegel krijgen via een QR-code die naast de fysieke postzegel wordt afgedrukt. De afbeelding van de cryptostempel toont een van de 13 mogelijke ontwerpen en kan online worden verzameld, uitgewisseld en verhandeld, aldus de Zwitserse Post.

Volgens een vertegenwoordiger van Zwitserse Post kunnen klanten crypto-postzegels verhandelen of verkopen op platforms zoals de grote NFT-marktplaats OpenSea. “De Zwitserse Post verkoopt alleen de Zwitserse crypto-postzegel, de handel ermee vindt los van de Zwitserse Post plaats”, voegde de woordvoerder eraan toe.


Verhandelen van postzegels wordt digitaal

De aanstaande Zwitserse crypto-postzegel zal blijkbaar een ervaring bieden die enigszins lijkt op NFT’s. Sommige van de zegels zullen namelijk een zeldzaam ontwerp hebben. De Zwitserse Post schreef het volgende:

“Sommige komen vaker voor, terwijl andere veel zeldzamer en gewilder zijn. Er zijn 65.000 exemplaren van het meest voorkomende digitale ontwerp, maar slechts 50 van de zeldzaamste. Eén ding is duidelijk: de Zwitserse crypto-postzegel betekent dat het verzamelen, uitwisselen en verhandelen van postzegels ook digitaal is geworden.”

De Zwitserse crypto-postzegel wordt eind november gelanceerd. 175.000 van dergelijke postzegels komen op 25 november naar geselecteerde Zwitserse postkantoren. Volgens de aankondiging zal de Zwitserse crypto-postzegel de eerste postzegel in zijn soort zijn die ooit in Zwitserland is gelanceerd.

Zwitserland is niet het eerste land dat experimenteert met blockchain-technologie om verzamelobjecten voor digitale postzegels aan te bieden. In mei 2021 kondigde de Oostenrijkse postdienst plannen aan om NFC-chips op te nemen in zijn Crypto Stamp 3.0. Dit is de derde versie van zijn limited-edition NFT-postzegelverzamelingsreeks. Oostenrijk bracht in 2019 zijn allereerste crypto-stempel uit.