Regulatie

Nederland gaat Crypto oplichters zwaar straffen – 6 jaar cel

Nederland is van plan strengere straffen in te voeren voor oplichting met cryptocurrencies en bankapps zoals Tikkie. De straffen kunnen oplopen tot wel 6 jaar, zo meldt de NOS.


6 jaar straf voor crypto fraude

De voorgestelde nieuwe wet, die het ministerie van Justitie en veiligheid in wil voeren, is bedoeld om fraude met Tikkie en cryptocurrencies hard te bestraffen. De Nederlandse regering wil dit doorvoeren om de straffen gelijk te stellen aan ‘oude’ vormen van betaalfraude. Denk hierbij aan fraude met bankpassen.

Op deze ‘oude’ vormen van betaalfraude staat op dit moment al een straf van maximaal 6 jaar. Dit terwijl de straf voor fraude met betalingsapps of crypto’s slechts tussen de 1 tot 4 jaar ligt.


Strenge straffen als afschrikmdidel

Naast betalings-apps en cryptocurrencies, zal ook Tikkie fraude onderdeel worden van de nieuwe strenge straffen. De minister van Justitie, Grapperhaus wil de wet zo snel mogelijk invoeren. Deze nieuwe wet bouwt voort op de antiwitwasrichtlijnen vanuit Europa.

Grapperhaus zegt dat fraude via deze nieuwe betaalmethoden steeds vaker voorkomt. Grote aantallen mensen worden getroffen door oplichting. De minister zegt dat hij hoopt dat de strengere straffen als afschrikmiddel zullen dienen.

De nieuwe straffen zullen ook van toepassing zijn op misdaden zoals het vervalsen van betalingsgegevens, het bezitten of verkopen van vervalste gegevens, creditcardvervalsing en phishing.