Nieuws, Regulatie Nieuws

Nieuws, Regulatie Nieuws

Nederland kan buitenlandse crypto bedrijven blokkeren onder de anti witwaswetgeving

Buitenlandse Crypto bedrijven kunnen volgens nieuwe voorschriften mogelijk niet meer actief zijn in Nederland.


Nieuwe wetgeving

Tobias Oudejans, de woordvoerder van de DNB, heeft gereageerd op het nieuws van vorige week. Dit nieuws ging over de registratie van cryptocurrency instellingen bij de Nederlandsche Bank (DNB). Hij zei dat de huidige wetgeving binnenlandse crypto bedrijven zal dwingen zich te registreren bij de centrale bank. Daarnaast zullen buitenlandse bedrijven ook geen toestemming krijgen om diensten binnen het land te verrichten.

Onder buitenlandse instellingen vallen alle bedrijven die zijn geregistreerd buiten de Europese Economische Zone. Dit is een zone die bijna alle Europese landen betreft. Echter gaf Oudejans geen antwoord op de vraag of buitenlandse crypto bedrijven nu kantoren in Nederland of Europa moeten oprichten, om toegang te krijgen tot de markt.

Oudejans gaf wel aan dat de wetgeving die betrekking heeft op de vijfde EU-anti witwasrichtlijnen (AMLD 5) nog in behandeling is. Inmiddels heeft De centrale bank alle Nederlandse bedrijven gevraagd zich vóór 10 januari te laten registreren.

De wetgeving en de registratie van centrale banken zijn gebaseerd op witwas kwesties die al langer bestaan. ”Zoals alle financiële bedrijven moeten cryptobedrijven zich registreren bij de Nederlandse overheid”, aldus Oudejans. Bovendien zijn de voorschriften erg standaard, zegt Oudejans. ”al lijken ze heel erg streng”.


Lokale cryptobedrijven blij met regelgeving

Een gebrek aan duidelijke regelgeving in de Nederlandse cryptomarkt is een groot probleem. Dat er eindelijk regelgeving komt is dan ook een goede ontwikkeling volgens veel Nederlandse crypto bedrijven. De oprichter van Crypto2Cash, PJ Datema, vertelt dat alleen slechte crypto bedrijven niet kunnen voldoen aan de strenge eisen. Het is gezond dat dit soort bedrijven afvallen. Dat maakt de crypto markt volwassen.

Datema zegt het volgende over de nieuwe wetgeving: “Het is een hele goede stap. Ik zeg niet dat ze crypto omarmen, maar we gaan eindelijk vooruit na een lange periode van stil staan. Als we willen dat de markt volwassen wordt dan moeten we de anti witwaspraktijken in de gaten houden en de klanten goed kennen”.

Hoe internationale bedrijven zullen werken onder de cryptowetten, die nu worden opgesteld, moet nog blijken. Datema zei dat de regelgeving goed is voor lokale bedrijven en dat het waarschijnlijk een voordeel geeft op concurrenten concurrenten elders ter wereld .

Voorlopig zijn er nog veel vragen over hoe de definitieve wetgeving eruit zal gaan zien. Ook zijn er vragen over hoe de DNB deze wetten zal gaan handhaven en hoe internationale spelers binnen Nederland kunnen opereren. Datema concludeerde het volgende: “Met één parlement in Brussel zou je aannemen dat je één set regels voor Europa zou moeten krijgen“.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)

 

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten