De nederlandsche bank, DNB
Regulatie

Nederlandsche Bank naar cryptobedrijven: registreer binnen 2 weken of ga dicht

Nederlandse cryptobedrijven moeten zich uiterlijk 18 mei bij de Nederlandsche bank registreren. Als ze dit niet doen moeten ze alle activiteiten onmiddellijk staken, zegt de centrale bank.


Verbeterde anti-witwaswetgeving

De Nederlandsche Bank (DNB) zet zich in om de verbeterde Nederlandse anti-witwaswetgeving (AML) te handhaven. Vorige maand heeft het parlement de wet aangenomen om te voldoen aan de AML-richtlijnen en -normen van de Europese Unie. Deze zijn vastgesteld door de Financial Action Task Force.

De snelle regelgeving van DNB dreigt kleine crypto bedrijven die zich niet registreren voor de deadline direct te sluiten. Dit zijn bedrijven die crypto en fiat omzetten of crypto custody-diensten aanbieden. De Eerste Kamer heeft op 21 april de ‘gewijzigde’ wetten ter bestrijding van het witwassen van geld (AMLD4) aangenomen. Let wel Crypto-to-crypto-bedrijven hoeven zich niet te registreren.

De deadline is er omdat Nederlandse cryptobedrijven zware kritiek hebben op een wet die ‘de industrie als geheel belast’. In hun lange beraadslagingen over de implementatie van de AMLD5 van de EU, zeggen bedrijven dat DNB en het Ministerie van Financiën kleine bedrijven onder druk zetten en sommigen zelfs dwingen hun deuren te sluiten.


Consequenties

Bedrijven die zich niet registreren voor 18 mei, ‘moeten hun bestaande activiteiten stopzetten’. Ze ontvangen daarna boetes en ‘handhavingsmaatregelen’, schrijft DNB in haar persbericht. In het bericht werd opgemerkt dat een conceptaanvraag voldoende was om te voldoen aan de registratiebehoeften voor half mei.

Deze actie lijkt een soortgelijke registratiemelding te beschrijven die in september 2019 is verzonden. Dit was maanden nadat de EU haar vijfde EU-anti witwasrichtlijn had vrijgegeven.

Het lijkt nu al duidelijk dat een groot deel van de kleine cryptocurrency brokers mogelijk hun deuren moeten gaan sluiten. Door de nieuwe wet worden ze namelijk geconfronteerd met registratiekosten terwijl het nog niet bekend is hoe hoog de kosten van de registratie worden. Newsbit heeft contact opgenomen met één van de grootste aanbieders van nederland: Bitvavo. Ze geven aan dat Bitvavo voldoet aan de regelgeving en klanten zich dus geen zorgen hoeven te maken. Het lijkt er voor nu op dat vooral kleinere bedrijven getroffen worden.