Yuan Hack
Hack

Nep-digitale Yuan-app ontdekt door Chinees ministerie

Een valse versie van de digitale Yuan-applicatie is geïdentificeerd, waarschuwt het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie in een recente verklaring op WeChat. De malafide software, die sterk lijkt op de officiële app, bevat subtiele verschillen die wijzen op de frauduleuze aard ervan.

Verzamelen van gevoelige informatie van gebruikers

De app, die beweert dividenden te genereren, is in werkelijkheid ontworpen om gevoelige informatie van gebruikers te verzamelen. Bovendien biedt het een nep-klantenservice die slachtoffers doorstuurt naar verdachte sociale mediaplatforms, met als doel het vergemakkelijken van financiële fraude.

Opvallende verschillen met de legitieme centrale bank digitale valuta-app omvatten een afwijkend logo, een gebruikersinterface die lijkt maar niet identiek is, en discrepanties in de app-naam, versienummer, en de MD5-hashwaarde.

Details over de organisatie achter deze zwendel zijn niet bekendgemaakt, evenmin als de stappen die ondernomen worden om de verspreiding ervan te stoppen.

Eerder al vergelijkbare gevallen opgedoken

Dit incident markeert niet de eerste keer dat een frauduleuze digitale Yuan-app is opgedoken; vergelijkbare gevallen werden gerapporteerd in 2021 en 2022. Tijdens het China (Beijing) Digital Finance Forum 2023 benadrukte de voormalige gouverneur van de People’s Bank of China, Zhou Xiaochuan, de noodzaak om aandacht te besteden aan het misbruik van digitale valuta’s als gevolg van dalende technische kosten.

China, ondanks zijn strikte beleid tegen cryptovaluta, blijft geplaagd door crypto-gerelateerde criminaliteit, waaronder een $2,2 miljard witwasoperatie die in december werd onthuld. Hoewel de Chinese overheid gegevensdiefstal en witwassen als redenen voor hun anti-crypto campagne aanvoert, suggereren sommigen dat de werkelijke motivatie het tegengaan van kapitaalvlucht is.

In 2023 bereikte de digitale Yuan een transactievolume van $250 miljard. Aan het einde van het jaar legde een Chinese rechtbank beslag op een digitale Yuan-wallet in verband met een civiele zaak over een investeringsgeschil.

Hack nieuws

Enorm verlies door adresvergiftiging
Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?