Regulatie Nieuws

Nieuw wetsvoorstel voor Digitale Roebel bij Russisch parlement ingediend

Er is een nieuw wetsvoorstel ingediend bij de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement. De wetgeving introduceert enkele nieuwe regels die bepalen hoe de nieuwe vorm van nationale fiat zal worden uitgegeven. Ook wijzigt het een reeks rechtshandelingen om de implementatie ervan makkelijker te maken.

Voorstel om wijzigingen in wetten aan te brengen

In het wetsvoorstel, die is ingediend door een groep van Russische wetgevers, worden een aantal wetswijzigingen voorgesteld die specifiek bedoeld zijn om de voorwaarden voor de invoering van een digitale valuta te creëren.

Volgens de toelichting bij het wetsvoorstel is het belangrijkste doel van het wetsvoorstel om de noodzakelijke betalingsinfrastructuur voor de digitale Roebel te ontwikkelen. Volgens de sponsors zou dit Russische burgers, bedrijven en de staat toegang geven tot een snelle, gemakkelijke en tevens goedkope geldoverboekingen.

Nieuwe bepalingen

Door enkele nieuwe bepalingen toe te voegen aan al bestaande wetten wordt onder andere de rol van Bank of Russia, de centrale bank van het land, bepaalt als enige operator van het CBDC-platform. Ook worden de procedures vast voor het openen van portefeuilles voor de digitale roebel en voor toegang tot het platform vastgesteld.

Door hiernaast de Russische wet over “valutaregulering en valutacontrole” te wijzigen, wordt de status van de digitale Roebel als valuta van de Russische Federatie verzekert.

Wijzigingen in de federale wet “Persoonlijke gegevens” stellen de Russische centrale bank als derde punt in staat om persoonlijke informatie te verwerken zonder toestemming te verkrijgen en zonder de Russische autoriteit die verantwoordelijk is voor de bescherming van de rechten van personen van persoonlijke gegevens vooraf op de hoogte te stellen.

In oktober van 2020 werd er door de centrale bank van Rusland een concept gepresenteerd voor haar digitale valuta. Eind 2021 voltooide ze hun prototypeplatform. Vervolgens ging er begin van dit jaar een pilot van start om alles uitvoerig te testen. Verwacht wordt dat medio april 2023 de eerste echte transactie kan worden uitgevoerd. Dit kan als slot echter nog enkele vertraging oplopen en de datum staat hierom niet vast.

Regulatie nieuws

Italië blokkeert ChatGPT en onderzoekt vermoedelijke overtredingen
India incasseert meer dan $19,2 miljoen aan cryptobelastingen in het fiscale jaar 2023
Thaise SEC wil de beperkingen op Initial Coin Offerings opheffen
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden