Nieuws

Nieuwe anti-anonimiteit wetten geïntroduceerd in ChinaHet ministerie van cyberbeveiliging in China heeft een aantal nieuwe regels geïntroduceerd waar blockchain-bedrijven die actief zijn in het land aan moeten
voldoen.


Gezonde ontwikkeling

Het doel van de nieuwe wetten is om een gezonde ontwikkeling van de industrie te bevorderen. Volgens het document worden bedrijven onderworpen aan speciale regelgevingen als zij informatie of technische ondersteuning aanbieden met behulp van blockchain-technologieën. Op dit moment is dat nog niet specifiek gereguleerd, waardoor bedrijven dit mogen blijven doen zonder dat zij zich te registreren. Als deze wet van kracht gaat moeten bedrijven die hieraan voldoen verplicht hun namen, domeinen en serveradressen registreren bij de toezichthouder.


Strengere eisen

In de nieuwe richtlijnen worden strengere eisen gesteld. Zo wordt er van blockchain-startups geëist om autoriteiten toegang te geven tot opgeslagen gegevens. Ook moeten zij registerprocedures invoeren waarvoor ID-kaarten of mobiele nummers van gebruikers nodig zijn. Hiernaast moeten zij verplicht inhoud censureren die volgens de huidige Chinese wetgeving verboden is.


Boetes

Wanneer bedrijven zich niet aan de (nieuwe) regels houden kan ervoor gekozen worden om een boete op te leggen. Deze kunnen oplopen tot 30.000 yuans (zo’n €3900). Bij het vervolg van zulke overtredingen kan er zelfs een strafrechtelijk onderzoek komen.

De richtlijnen komen niet zomaar uit de lucht vallen; in oktober werd de eerste versie van het document ingediend.