Exchange, Hack

Nieuwe rechtszaak tegen Bitfinex claimt dat Tether Bitcoin-markt heeft gemanipuleerd

De in Hong Kong gevestigde cryptocurrency exchange Bitfinex én zijn zusteronderneming Tether, zijn opnieuw beschuldigd. Dit maal van het manipuleren van de Bitcoin-markt.


Aanklacht

Er is een nieuwe aanklacht die ingediend door Eric Young en Adam Kurtz bij de rechtbank in Washington. Deze aanklacht brengt enkele details naar voren die ook al naar voren zijn gekomen in eerdere rechtzaken tegen de partijen.

Een eerdere rechtszaak in New York tegen de partijen loopt nog, dit omdat de verdachten in hoger beroep zijn gegaan tegen het besluit van de rechter. Een van de aanklachten is dat de Tether (USDT)-stablecoin niet volledig werd ondersteund door Amerikaanse dollars, terwijl dit wel werd geclaimed. Dit probleem lijkt inmiddels echter al opgelost te zijn.

Young en Kurtz beweren nu specifiek dat Bitfinex en Tether samen hebben gespannen om de Bitcoin-markt te monopoliseren en te manipuleren.

Ook zou dit wangedrag van de gedaagden ervoor hebben gezorgd dat de prijzen van Bitcoin-futures kunstmatig waren tijdens de klasse-periode van 1 oktober tot en met nu. Dit mag uiteraard niet.
Volgens Young en Kurtz stonden de gedaagden en hun mede-samenzweerders het toe om aankopen en verkopen te coördineren met stijgende en dalende Bitcoin-prijzen.

In de aanklacht staat dat toen de prijzen van de Bitcoin (BTC) daalden, de geslaagden en hun mede-samenzweeders extra USDT bijdrukte en hiermee kunstmatig de waarde van de Bitcoin kunstmatig werd verhoogd. Tevens zou tijdens het hoogtepunt van de BTC in 2017 (circa $20.000) door slechts enkele Bitfinex-account USDT zijn gebruikt om de prijs van de Bitcoin tot dit niveau te tillen. Of deze aanklachten daadwerkelijk ook (volledig) kloppen, moet echter nog blijken.


Illegale handelingen

Young en Kurtz zijn van mening dat op relevante momenten, de gedaagden illegale handelingen hebben uitgevoerd met als doel om de waarde van de Bitcoin te laten stijgen.

Bitfinex heeft in een reactie in een blogpost laten weten het totaal niet eens te zijn met de beschuldigingen die het over zich heen krijgt. De cryptocurrency-exchange suggereert dat dergelijke rechtszaken een voortdurende belediging zijn voor de inspanningen en toewijding die de medewerkers van Bitfinex tegenover haar klanten biedt.