Gold crypto currency bitcoin Nigeria
Blockchain

Nigeria blijft bovenaan Google-zoekopdrachten voor “Bitcoin” ondanks hardhandig optreden

Nigeria heeft zijn leidende positie in Google-zoekopdrachten voor “Bitcoin” behouden, ondanks een streng optreden dat heeft geleid tot de sluiting van belangrijke wereldwijde beurzen. Ondertussen hebben Amerikaanse wetgevers kritiek geuit op de arrestatie en detentie van Binance-directeur Tigran Gambaryan, en noemden deze “onrechtmatige detentie”.

Positie van Nigeria blijft behouden

Uit gegevens van Google Trends blijkt dat Nigeria zijn positie als het land met de meeste Google-zoekopdrachten voor “Bitcoin” heeft behouden. Met een score van 100 versloeg het El Salvador, dat een score van 93 behaalde, terwijl Zwitserland op een verre derde plaats eindigde met 60.

Het West-Afrikaanse land is al jaren een toevluchtsoord voor digitale activa. Vorig jaar stond het land op de eerste plaats voor P2P-uitwisselingsvolume en op de tweede plaats voor algemene acceptatie in een onderzoek van Chainalysis. Nigeria is consequent de grootste digitale activamarkt van Afrika geweest.

Volgens Google Trends waren de “Bitcoin”-zoekopdrachten het hoogst in de zuidelijke staat Delta, met de aangrenzende staten Edo, Anambra en Bayelsa in de top vijf. Dit toont een concentratie van interesse in digitale activa in Zuid-Nigeria. Opmerkelijk genoeg stonden het tech- en financiële centrum Lagos en de hoofdstad Abuja niet in de top 10.

Aanhoudende interesse in digitale activa

De aanhoudende interesse van Nigerianen in digitale activa staat in schril contrast met de anti-Bitcoin-houding van de overheid. Ondanks de beloften van president Bola Tinubu om de industrie nieuw leven in te blazen door middel van gunstig beleid, heeft de overheid nog harder opgetreden met sluitingen van offshore-beurzen en een dreigend P2P-verbod.

Het lot van de industrie zou in de toekomst kunnen veranderen, nu sommige wetgevers de nieuwe directeur van de Securities and Exchange Commission (SEC) oproepen om positieve regelgeving te bevorderen die groei en innovatie stimuleert.

Harde aanpak tegen Binance

Nigeria’s harde aanpak van Binance springt eruit als de meest agressieve regelgevende maatregel van de afgelopen jaren. Nadat de beurs werd beschuldigd van een “geavanceerde aanval” op de economie van het land, arresteerden de Nigeriaanse autoriteiten twee leidinggevenden die waren uitgenodigd om de acties en programma’s van de beurs te verdedigen.

Terwijl één van hen ontsnapte en naar verluidt in zijn thuisland Kenia is, zit de ander, de Amerikaanse burger Tigran Gambaryan, al maanden vast. Amerikaanse wetgevers hebben zich nu aangesloten bij de oproepen voor zijn vrijlating, bewerend dat hij gegijzeld wordt door een buitenlandse overheid.

In een brief aan president Joe Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riepen 16 congresleden de Amerikaanse overheid op om in te grijpen en Gambaryans vrijlating veilig te stellen.

“De aanklachten tegen de heer Gambaryan zijn ongegrond en vormen een dwangtactiek van de Nigeriaanse overheid om zijn werkgever, Binance, af te persen. Na deze aanklachten kwalificeert de heer Gambaryan zich als een ‘Amerikaanse burger die ten onrechte is vastgehouden door een buitenlandse overheid'”, aldus de brief.

Gambaryan wordt samen met Binance aangeklaagd voor belastingontduiking, fraude en het faciliteren van witwassen. Zijn juridische team en zijn familie hebben echter volgehouden dat hij wordt gebruikt als pion en onderhandelingsinstrument in het conflict tussen de wereldwijde beurs en de West-Afrikaanse overheid. In mei beweerde CEO Richard Teng dat de Nigeriaanse overheid een steekpenning van $ 150 miljoen eiste voor de vrijlating van Gambaryan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde een toezegging te doen om Gambaryans vrijlating veilig te stellen en gaf als antwoord op vragen van de media dat “elke zaak individueel wordt beoordeeld en we blijven de zaak nauwlettend volgen”.

Gezondheid van Gambaryan

In hun brief beweerden de wetgevers dat Gambaryans leven in gevaar was omdat zijn gezondheid achteruitging en de Nigeriaanse autoriteiten hem toegang tot de juiste medische zorg hadden ontzegd.

“De gezondheid en het welzijn van meneer Gambaryan zijn in gevaar en we vrezen voor zijn leven. Onmiddellijke actie is essentieel om zijn veiligheid te waarborgen en zijn leven te behouden”, aldus de brief.

De Nigeriaanse minister van Informatie, Mohammed Idris Malagi, wees de beschuldiging echter af en zei dat Gambaryan werd vervolgd voor zijn vermeende misdaden. Hij wuifde ook de beweringen weg dat de voormalige agent van de Internal Revenue Service (IRS) in slechte gezondheid verkeerde.

Blockchain nieuws

Nigeria lanceert ambitieus blockchain-initiatief ‘Nigerium’ voor databeveiliging en nationale integriteit
Wereldwijde cryptohandel verwacht enorme groei in 2024
Portal introduceert PortalPay om drempels voor blockchain gaming te verlagen
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen