Regulatie Nieuws

Nigeria van plan om digitale valuta vanuit centrale bank in oktober te testen

Alhoewel de Centrale Bank van Nigeria (CBN) bekend stond vanwege haar anti-crypto maatregelen, lijkt hun visie op cryptocurrencies nu bijgedraaid te zijn. Zo heeft de financiële instelling laten weten dat het gaat investeren in crypto en tegelijkertijd meer onderzoek ernaar gaat doen.


Genoeg redenen om onderzoek te starten

Voordat de digitale valuta volledig ontwikkeld zal gaan worden, wil de CBN allereerst een proefproject lanceren voor ‘GIANT’. GIANT is een CBDC-project dat al sinds 2017 in ontwikkeling is en op de open-source blockchain ‘Hyperledger Fabric’ draait.

Mocht dit succesvol verlopen, dan zou de bank uit Nigeria nog voor het einde van dit jaar een proof-of-concept kunnen uitvoeren. Meerdere centrale banken uit verschillende landen zijn inmiddels begonnen aan de ontwikkeling van- en onderzoek naar hun eigen CBDC-project. Hier wordt dan ook grote progressie in geboekt.

Volgens de CBN zou een CBDC erg gunstig kunnen zijn voor macro- en groeibeheer, grensoverschrijdende handelsondersteuning en financiële inclusie. Er zouden tevens nog meer potentiële voordelen kunnen zijn, variërend van een grotere efficiëntie voor betalingen en overmakingen, een betere transmissie van het monetair beleid, een betere inning van belastinginkomsten en de vergemakkelijking van gericht sociaal beleid. Dit is dan ook meer dan genoeg reden om een onderzoek naar een mogelijke CBDC te starten.


Ook Ghana op weg naar proeffase

Naast de centrale bank van Nigeria is ook de ‘Bank of Ghana’, de centrale bank uit Ghana, goed op weg naar de officiële proeffase voor haar eigen CBDC. Het land zet grote stappen binnen de crypto-wereld en heeft zichzelf inmiddels gepositioneerd als een pionier op het gebied van CBDC-ontwikkeling op het continent. Zij beschouwen door de centrale bank uitgegeven digitale valuta’s als superieur aan en minder riskant dan gedecentraliseerde cryptocurrencies.

De behoedzaamheid van Ghana voor cryptocurrencies wordt echter overschaduwd door de agressievere maatregelen vanuit Nigeria. Hierbij is onder andere te denken aan een algemeen verbod op commerciële banken en andere financiële instellingen om crypto-uitwisselingen te onderhouden. Desondanks zijn de acceptatie van Bitcoin (BTC) en peer-to-peer-transacties in het land hoog gebleven.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten