Nigeria, vector flag, virtual abstract 3D object from triangular
Regulatie

Nigeriaanse passie voor crypto slaat niet over op de eNaira

De Central Bank Digital Currency (CBDC) van de Nigeriaanse centrale bank is niet heel populair in het land. Tot nu toe kent de eNaira een adoptiegraad van minder dan 0,5 procent van de Nigeriaanse bevolking die 217 miljoen mensen telt.

Grootste crypto-land in Afrika

De tegenvallende adoptie van de digitale overheidsmunt is er ondanks het feit dat Nigeria volgens Chainalysis het grootste crypto-land van Afrika is. Dat betekent uiteraard niet dat een digitale fiatmunt dan ook in de smaak valt. Nigerianen kiezen waarschijnlijk juist voor crypto om de overheidsmunt te omzeilen en te sparen in de absolute schaarste van Bitcoin. 

KuCoin wist bijvoorbeeld te melden dat 35 procent van alle Nigerianen tussen de 18 en 60 jaar crypto heeft of handelde in crypto in 2022.

Bloomberg weet te melden dat Nigerianen op dit moment met een grote mate van onduidelijkheid te maken hebben, vanwege een gebrek aan duidelijkheid van de overheid. In februari 2021 vaardigde de Nigeriaanse centrale bank een verbod uit voor banken om cryptobeurzen van dienst te zijn. Dat was een poging om het moeilijker te maken om de naira om te zetten in crypto.

Inflatie in Nigeria

De naira is sinds 2015 al flinke hoeveelheden waarde verloren aan inflatie en economen verwachten voor volgend jaar nog eens een verlies van 20 procent. Nigeria wordt geplaagd door inflatie, wat het vertrouwen in de centrale bank weinig goed heeft gedaan. Wat dat betreft kan het weleens lastig voor ze worden om een CBDC aan de bevolking te verkopen.

Volgens de directeur van een in Lagos gevestigde investeringsbank met de naam Renaissance Capital, Adesoji Solanke, heeft de eNaira geen toepassingen waar de bevolking iets aan heeft, waardoor de lage adoptiegraad geen verrassing is.

De tegenvallende adoptiecijfers dwingen de Nigeriaanse centrale bank nu om extra gas te geven om de adoptiegraad op te krikken. Dit willen ze doen door andere passagiers en chauffeurs van de populaire Tuk-Tuks een korting van 5 procent te geven door de eNaira te gebruiken.

Regulatie nieuws

Juridische strijd rond uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon gaat verder
Nieuwe SEC-voorzitter in Nigeria wekt vertrouwen bij crypto-stakeholders
S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen