Nieuws, Trending

Noord-Korea maakt steeds meer gebruik van cryptocurrency

Noord-Korea maakt steeds meer gebruik van cryptocurrency. Dit om onder de sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten uit te komen. 

Asia Times

Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door een financieel analist en een onafhankelijke advocaat die gespecialiseerd is in witwaszaken van de Asia Times naar het gebruik van cryptocurrency in Noord-Korea.

Eigen cryptocurrency

Uit het onderzoek blijkt dat Noord-Korea erg actief is in het handelen van al bestaande cryptocurrencies. Hiernaast probeert het land een eigen cryptocurrency te creëren, ondanks dat hier momenteel bepaalde restricties op zijn gelegd. De reden voor een eigen cryptocurrency kan zijn om de sancties door de Verenigde Staten zijn opgelegd, te omzeilen.

Schema

De Noord-Koreaanse overheid maakt gebruik van een simpel schema. Zo huurt de overheid mensen in die handige persoonlijke identificeerbare informatie (PII) hebben om een crypto-portemonnee te openen. Deze crypto-portemonnee kan vervolgens worden gebruikt om cryptocurrencies mee te verhandelen. Hierna worden cryptocurrencies van lokale crypto-miners naar ‘meerdere’ Europese portefeuilles verplaatst, waar ze vervolgens worden gemengd en verschoven om systemen voor het witwassen van geld te verwarren. Hierna wordt het proces beëindigd doordat Noord-Koreaanse genomineerden Bitcoins (BTC) kopen en deze vervolgens omzetten in andere populaire cryptocurrencies. Hierdoor wordt het lineaire patroon van transacties verbroken.

Witwassen

Hiermee heeft de Noord-Koreaanse overheid de mogelijkheid om witgewassen crypto-munten om te zetten in normale valuta. Hierdoor kan Noord-Korea Amerikaanse dollars ontvangen zonder dat hier sancties aan zijn verbonden.

Druk van Amerika

Er is in de afgelopen periode een steeds grotere druk gekomen vanuit Amerika. Steeds vaker worden er economische sancties opgelegd. Hierdoor wordt er steeds meer geëxperimenteerd met cryptocurrency. Zo lanceerde Venezuela een eigen controversiële munt genaamd Petro, waar in de praktijk veel mee wordt geëxperimenteerd.