Noord Korea
Hack

Noord-Korea steelt miljoenen van cryptobedrijven om raketprogramma’s te financieren

Experts van de Verenigde Naties (VN) gaven aan dat Noord-Koreaanse ‘cyber-actors tussen 2020 en medio 2021 meer dan 50 miljoen dollar hebben gestolen van ten minste drie cryptocurrency-exchanges.


Meer dan $50 miljoen gestolen

VN-experts zeggen dat Noord-Korea honderden miljoenen dollars blijft stelen van financiële instellingen en cryptocurrency-bedrijven. Het illegaal verkregen geld zou worden gebruikt om zijn nucleaire raketprogramma’s te kunnen financieren. Een niet nader genoemde regering zei volgens de experts het volgende:

“Noord-Koreaanse ‘cyber-actors’ hebben tussen 2020 en medio 2021 meer dan 50 miljoen dollar ($) gestolen van ten minste drie (3) cryptocurrency-exchanges in Noord-Amerika, Europa en in Azië. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een verschuiving om zijn cybercriminaliteitsactiviteiten te diversifiëren.”

Volgens de experts meldde een niet-geïdentificeerd cyberbeveiligingsbedrijf in 2021 al dat de cyber-actors in totaal 400 miljoen dollar aan cryptocurrencies gestolen hadden. Ze deden dit naar verluidt middels zeven (7) inbraken in cryptocurrency-exchanges en investeringsmaatschappijen.

Deze cyberaanvallen zouden naar verluidt gebruik maken van diverse phishing-methodes, code-exploits, malware en geavanceerde social engineering. Op deze manier konden ze succesvol geld uit ‘hot’ wallets van deze organisaties overhevelen naar door Noord-Korea gecontroleerde adressen.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


In totaal veel groter bedrag gestolen

De cryptocurrency-fondsen die door de Noord-Koreaanse cyberacteurs zijn gestolen, doorlopen “een zorgvuldig witwasproces om te worden uitbetaald”. Zo zei het panel van experts dat toezicht houdt op de sancties tegen Noord-Korea in het rapport aan de VN-Veiligheidsraad.

Een jaar geleden citeerde het panel een niet-geïdentificeerd land dat zei dat Noord-Korea’s “totale diefstal van virtuele activa van 2019 tot november 2020 wordt geschat op ongeveer 316,4 miljoen dollar”. Dit komt neer op circa 276,4 miljoen euro. In de samenvatting van het nieuwe rapport zeiden de experts dat Noord-Korea zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s is blijven ontwikkelen.