Hooded Hacker
Hack

Noorse Politie ziet record aan crypto-inbeslagname gekoppeld aan Noord-Korea

In maart van afgelopen jaar heeft de Noorse politie een recordbedrag van 60 miljoen Kronen (ongeveer $5,9 miljoen) aan cryptocurrency in beslag genomen, dat verband houdt met een overval ter waarde van ongeveer $600 miljoen die volgens Amerikaanse autoriteiten is gepleegd door de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus.

De Axie Infinity-Hack

Volgens Okokrim, de Noorse eenheid die belast is met de bestrijding van economische en milieumisdaden, is de inbeslagname van het gestolen geld van een blockchain-netwerk dat is gekoppeld aan Axie Infinity, een populaire videogame, ook één van de grootste geldconfiscaties in het Scandinavische land.

Dit werd verklaard in een e-mail op donderdag. De diefstal van Axie Infinity was vorig jaar één van de grootste crypto-overvallen, toen crypto-diefstallen een recordbedrag van $3,8 miljard bereikten, door een vermoedelijke golf van hacking door de Aziatische natie als reactie op sancties tegen Noord-Korea.

De Lazarus Group

De crypto inbeslagname kon gelinkt worden aan de Noord-Koreaanse Lazarus Hack Group. Deze hackersgroep heeft de wereldwijde aandacht getrokken vanwege haar vermeende betrokkenheid bij verschillende grote cyberaanvallen. De groep wordt beschouwd als één van de meest actieve en geavanceerde hackersgroepen ter wereld en wordt vermoedelijk ondersteund door de Noord-Koreaanse regering.

Tevens is deze hackersgroep één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Noord-Koreaanse regering en wordt vermoedelijk gebruikt om de financiële sancties te omzeilen die zijn opgelegd aan het land vanwege haar nucleaire en raketprogramma’s.

In totaal heeft de hackersgroep naar verwachting al voor meerdere miljarden aan dollars/euro’s gestolen van hun slachtoffers, in opdracht van de Noord-Koreaanse regering. Verwacht wordt echter dat dit aantal nog vele malen hoger kan uitvallen in de komende jaren.

Hack nieuws

Nep-videoconferentiesoftware gebruikt voor crypto-diefstal
WazirX-hacker verplaatst $57 miljoen aan gestolen fondsen
Datalek bij Fractal ID: Gegevens van 6.300 gebruikers gelekt
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli