Nuclear power plant Dukovany at sunset in Czech Republic Europe
Bitcoin

Nucleaire energie en gas de snelst groeiende energiebronnen voor Bitcoin mining

De energiemix van Bitcoin is de laatste jaren drastisch veranderd. Nu blijkt dat nucleaire energie en aardgas de snelst groeiende energiebronnen voor Bitcoin mining zijn. Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) heeft gisteren weer een grote update gepubliceerd over de Bitcoin mining industrie.

37 procent van industrie draait op kolen

Volgens de data van Cambridge zijn fossiele brandstoffen als kolen en aardgas verantwoordelijk voor bijna 2/3e van de totale energiemix van Bitcoin. Het aandeel van duurzame energie in deze mix ligt volgens Cambridge op 38 procent. Uit de nieuwe studie blijkt verder dat bijna 37 procent van de volledige energieconsumptie van Bitcoin bestaat uit kolen, wat nu de grootst energiebron voor het Bitcoin netwerk is.

Onder de duurzame energiebronnen blijkt waterkracht met een aandeel van 15 procent de belangrijkste. Hoewel Bitcoin nog altijd voor een significant deel leunt op het verbranden van kolen, neemt het aandeel van die energiebron gestaag af. In 2020 ging het nog om 40 procent, terwijl het vandaag de dag dus om minder dan 37 procent gaat. Om echt een schone industrie te worden moet dit percentage nog verder dalen, maar Bitcoin is op de goede weg.

Energiemix is afhankelijk van regio

Overigens betekent dit niet dat de energiemix voor Bitcoin mining overal ter wereld hetzelfde is. Landen als Kazachstan, waar Bitcoin mining enorm populair is, leunen nog voor een groot deel op fossiele brandstoffen. Stap je echter over naar landen als Zweden, dan kom je erachter dat zij voor 98 procent draaien op duurzame energie. De opkomst van nucleaire energie en aardgas komt vooral door de verplaatsing van het netwerk naar de Verenigde Staten.

Het grootste deel van de energie in de Verenigde Staten wordt opgewekt met aardgas, wat goed is voor 38 procent van de totale energieproductie van het land. Kolen en nucleaire energie zijn verantwoordelijk voor 22 en 19 procent van de energie-opwekking in de Verenigde Staten. Ook concluderen de onderzoekers van Cambridge dat Bitcoin verantwoordelijk voor 0,1 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Bitcoin nieuws

Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?