Nieuws

Nvidia beperkt mining efficiëntie van GPU’s met 50%

Nvidia heeft bekend gemaakt dat het de efficiëntie van het minen van onder andere Ethereum (ETH) gaat beperken in zijn nieuwe reeks grafische verwerkingseenheden (GPU), ofwel zijn nieuwe reeks videokaarten.


Softwarematige beperking

De beperking zal hiermee als eerste voorkomen op de nieuwe Geforce RTX 3060-kaart, die later deze maand nog in Nederland uitgegeven zal worden. Nvidia heeft bekend gemaakt dat de bestaande kaarten de beperking niet zullen krijgen, dus iedereen die al een dergelijke videokaart heeft weten te bemachtigen zal niet benadeeld worden.

Het bedrijf heeft hiervoor software ontwikkeld die naar verluidt kan herkennen wanneer de grafische kaarten voor crypto-gerelateerde taken gebruikt worden. Wanneer dit het geval is, wordt de hash-snelheid, ofwel de mining-efficiëntie, met 50% vermindert.


Hiermee hoopt het bedrijf de aankoop van grafische kaarten voor cryptocurrency gerelateerde taken te laten verminderen. Voornamelijk Ethereum is populair onder deze crypto-miners, omdat deze nog gemined kunnen worden via grafische kaarten. Veel andere cryptocurrencies vergen steeds vaker specifieke mining-apparatuur.

De grafische kaarten-markt is momenteel dan ook in een dieptepunt, waarbij een groot deel van de nieuwere videokaarten uitverkocht is. Een deel hiervan is te wijten aan alle cryptocurrency-miners, die door de aankondiging van de krachtige 3000-series RTX-kaarten de markt nu vrijwel opgekocht hebben. Hierdoor zijn er praktisch gezien geen grafische kaarten meer beschikbaar, of worden ze voor een aanzienlijk hoger bedrag dan normaal verkocht.

Ook is de aanhoudende covid-19-pandemie een probleem voor de productie van de grafische kaarten, want de fabrieken kunnen door de maatregelen niet de benodigde bezetting in de fabrieken aanhouden. Hiernaast zijn er nog een aantal logistieke problemen vanwege de covid-19-maatregelen. Het gevolg is een verminderde productie van videokaarten.

Aangezien Nvidia een bedrijf is dat zich richt op gaming in plaats van cryptocurrencies, nemen zij nu maatregelen om de videokaarten voor deze doelgroep beter beschikbaar te stellen. Om de crypto-wereld toch te helpen, lanceert Nvidia nu ook een crypto-mining product. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier om naar het betreffende artikel te gaan.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten