nvidia
Beurs, Tech

Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high

Chipgigant Nvidia trapt hard op het gaspedaal wat betreft zijn ambities op het gebied van kunstmatige intelligentie. Na een knalkwartaal met een recordomzet van 26 miljard dollar voor het eerste kwartaal, wil het bedrijf vaart maken. Dat zien we meteen terug aan de koers van het aandeel, want die schoot voor het eerst over de grens van $1.000 heen.

Nvidia overtreft verwachtingen

Op 22 mei presenteerde Nvidia zijn Q1-resultaten. De omzet steeg met 18% ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar en met maar liefst 262% ten opzichte van een jaar geleden, waarmee de verwachtingen van analisten van 24,6 miljard dollar werden overtroffen.

De winstcijfers zorgden ervoor dat de aandelenkoers van NVDA op 22 mei tijdens de after-hours handel naar een recordhoogte van iets meer dan 1.000 dollar steeg, waardoor de marktkapitalisatie naar meer dan 2,5 biljoen dollar schoot.

Daarmee is Nvidia nu meer waard dan Tesla en Amazon samen, twee keer zoveel waard als Bitcoin en meer dan vijf keer zoveel waard als Ethereum. Vijf jaar geleden was de marktwaarde van Nvidia nog maar 100 miljard dollar, maar nu is het het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld en nog slechts 17% verwijderd van Apple.

Nvidia’s AI-fabrieken

Het bedrijf rapporteerde een sterke groei van de datacenteromzet met 22,6 miljard dollar, gedreven door de toenemende vraag naar training in generatieve AI.

Jensen Huang, oprichter en CEO van Nvidia, zei dat de volgende industriële revolutie is begonnen met een verschuiving naar nieuwe soorten datacenters: “AI-fabrieken om een nieuw product te produceren: kunstmatige intelligentie.”

“We staan klaar voor onze volgende groeispurt”, zei hij voordat hij aankondigde dat het nieuwe Blackwell-platform, ontworpen voor supercomputing met “generatieve AI op triljoenen parameterschaal”, in volle productie is.

Volgens Huang zal het bedrijf nu jaarlijks AI-chips gaan produceren. Hij bevestigde de nieuwe productiecyclus tijdens de winstpresentatie:

“Ik kan aankondigen dat er na Blackwell nog een chip komt. We zitten in een jaarlijks ritme.”

Tot nu toe produceerde Nvidia ongeveer elke twee jaar een nieuwe microchiparchitectuur, met Ampere in 2020, Hopper in 2022 en Blackwell in 2024.

Nieuwe AI-samenwerkingen, prestaties en gaming technologieën

Het bedrijf onthulde ook een uitgebreide samenwerking met Amazon Web Services (AWS), Google Cloud, Microsoft en Oracle om de innovatie op het gebied van generatieve AI te bevorderen.

Er werden nieuwe AI-prestatiesverbeteringen en integraties voor Microsoft Windows onthuld om maximale prestaties te leveren op Nvidia GeForce grafische kaarten en pc’s.

Het bedrijf kondigde ook nieuwe AI-gamingtechnologieën aan – Nvidia ACE en Neural Graphics – en hintte op het verkennen van AI voor meer meeslepende gaming-ervaringen. De omzet uit gaming in het eerste kwartaal bedroeg echter 2,6 miljard dollar, een daling van 8% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Nvidia is van plan om de grenzen te blijven verleggen voor AI in sectoren zoals automotive (zelfrijdende auto’s), robotica, gezondheidszorg en de productie van halfgeleiders.

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken