Nvidia
Blockchain

Nvidia’s Nieuwe supercomputerchips stimuleren de vooruitgang van AI

Op het Supercomputing 2023-evenement presenteerde Nvidia geavanceerdere chips en een supercomputer die de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek kan versnellen, maar ook die van de AI-revolutie. Er staat een hoop te gebeuren op het gebied van chip-ontwikkeling en computers en wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje.

Nvidia’s baanbrekende jaar

Het afgelopen jaar heeft Nvidia een revolutionaire periode doorgemaakt, en dit heeft niet alleen te maken met gaming of Bitcoin-mining. In 2023 heeft de chipfabrikant niet alleen deelgenomen aan de AI-revolutie, maar heeft deze ook aangewakkerd door een indrukwekkende reeks updates en upgrades te introduceren die voortdurend nieuwe normen stellen voor rekenkracht.

Tijdens het Supercomputing 2023-evenement van het bedrijf, benadrukte Ian Buck, de vicepresident van Nvidia voor high-performance computing en hyperscale datacenter business, dit gevoel met de woorden: “Computing is het fundament van de moderne beschaving, dat wetenschappelijke ontdekkingen voedt, industriële automatisering aandrijft en kunstmatige intelligentie baart.”

Hij benadrukte dat de prestaties van CPU’s in de afgelopen 20 jaar met een factor van 10.000 zijn toegenomen, maar merkte op dat “dit traject is gestagneerd” vanwege de “onevenredige kosten en vermogenstoename” die gepaard gaan met “incrementele winsten”.

Buck beschouwde de aankondigingen van die dag als een manifestatie van “een nieuwe wet voor computers”.

Nvidia’s H200 upgrade

Nvidia heeft de Hopper GPU-chips geüpdatet met de introductie van de Nvidia H200. Volgens Buck biedt deze update niet alleen verbeterde prestaties, maar maakt het ook kostenefficiëntie en energie-efficiëntie mogelijk, waardoor met name het industrieel ontwerp en simulaties in datacenters worden versneld.

In een officiële aankondiging verklaarde het bedrijf dat de Nvidia H200 de eerste GPU is die HBM3e levert, wat resulteert in sneller en groter geheugen om de acceleratie van generatieve AI en grote taalmodellen te ondersteunen. Met 14GB geheugen verwerkt het 4,8 terabytes per seconde, wat bijna het dubbele is aan capaciteit en 2,4 keer meer bandbreedte in vergelijking met zijn voorganger.

De Grace Hopper superchips, een combinatie van Nvidia’s Grace en Hopper technologieën, voeden supercomputers gebouwd door grote fabrikanten zoals Dell en HPE. De GH200, gebruikt voor onderzoek en intensieve rekenkundige taken, levert gecombineerd 200 exaflops – één quintiljoen drijvende komma bewerkingen per seconde aan AI-prestaties.

Belangrijke rekencentra, waaronder het Duitse Jülich Supercomputing Centre en de Universiteit van Bristol, integreren de GH200 in hun systemen. De eerste Europese exascale-supercomputer, genaamd JUPITER, zal worden aangedreven door bijna 24.000 GH200 Super chips, allemaal onderling verbonden via Nvidia InfiniBand, waardoor het ‘s werelds krachtigste AI-supercomputer wordt, gericht op het aanpakken van dringende wetenschappelijke uitdagingen.

Vaarwel CPU’s, welkom QPU’s

Nvidia besprak ook de vooruitgang op het gebied van quantum processing units (QPU’s).

“Omdat toekomstige supercomputers quantumprocessoren zullen bevatten, leidt Nvidia de weg met een open programmeermodel genaamd CUDA quantum om de integratie hiervan te vergemakkelijken, op weg naar het tijdperk van kwantum versnelde supercomputers,” verklaarde Buck.

De integratie van CUDA Quantum in het computerplatform heeft onderzoekers de mogelijkheid geboden om kwantumprocessoren te simuleren. Echter, de bijdrage van Nvidia aan kwantumcomputing is niet beperkt tot louter theoretische aspecten. Een concreet voorbeeld hiervan is het gebruik van CUDA Quantum door onderzoekers bij BASF, waarbij een hybride kwantum-klassieke methode is ontwikkeld voor de simulatie van chemische katalysatoren. Dit baanbrekende proces kan potentieel mensen beschermen tegen schadelijke metalen.

Evenzo maken onderzoekers van Stony Brook en Brookhaven National Laboratory gebruik van Nvidia-technologieën om deeltjesfysica te simuleren, wat mogelijk kostbare en tijdrovende experimenten met deeltjesversnellers kan vervangen.

Naast de ontwikkeling van geavanceerde computerhardware benadrukt het bedrijf ook zijn ondersteuning van door AI aangedreven bedrijven door hardware te leveren voor het trainen van modellen bij startups en bedrijven. Vooraanstaande industrieleiders zoals OpenAI en Stability AI vertrouwen sterk op Nvidia’s technologische oplossingen. Deze betrokkenheid is weerspiegeld in de opmerkelijke groei van het aandelen van het bedrijf, die in 2023 bijna 200% steeg, waarmee het zijn positie als een van de voornaamste drijvende krachten achter de SP500 verstevigde.

De rol van het bedrijf als drijvende kracht achter talloze AI-bedrijven, gecombineerd met technologische vooruitgang zoals de Hopper-chips en de Nvidia H200, plaatst het op de voorgrond van de AI-revolutie. Met de aandelenmarkt die deze groei weerspiegelt en AI in het middelpunt van de belangstelling, beleeft NVIDIA een cruciaal moment.

Het lijkt erop dat de toekomst niet alleen in code wordt geschreven, maar ook in het silicium van de baanbrekende chips van Nvidia.