Regulatie

Oekraïne van plan belasting te heffen over cryptowinsten tegen tarief van 5%

In Oekraïne is een nieuw wetsvoorstel aangekondigd. Volgens dit voorstel, wat nog in de kinderschoenen staat, wordt voorgesteld om cryptocurrency gerelateerde inkomsten te gaan belasten met een laag tarief. Momenteel staat dit tarief op 5%.


Belangrijkste concepten crypto-activa

Het document, waarin de wet wordt voorgesteld, is geschreven door 13 leden van het parlement. Dit document is opgesteld door het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie, de ‘Blockchain4Ukraine’ interparlementaire vereniging en de organisatie ‘Better Regulation Delicery Office’ en is bedoeld om de belangrijkste concepten met betrekking tot crypto-activa te introduceren.

Crypto-activa wordt in het document gedefinieerd als een speciaal type (waardevolle) bezit in digitale vorm, elektronisch gecreëerd, verantwoord en verwijderd.


Winsten handel in cryptocurrencies

De schrijvers van het document zijn overtuigd dat als dit voorstel wordt goedgekeurd, de wet voorwaarden zal scheppen voor de lancering van de markt voor virtuele activa die in overeenstemming met de wetgeving van Oekraïne is.

De inkomsten uit de handel van virtuele activa zal worden berekend aan de hand van het verschil tussen aankoop- en verkoopprijs. Burgers met winsten uit de handel in cryptocurrencies zullen deze moeten gaan opgeven als ‘ander’ type inkomsten.

Mogelijk kunnen verliezen niet worden gecompenseerd door het totale financiële resultaat voor belastingen te verminderen.

Het standaard belasting tarief in Oekraïne is 18%. Deze wetsvoorstel stelt echter een lager tarief, van 5%, voor. Dit is hiermee goed nieuws voor cryptocurrency handelaren in het land, als de wet wordt aangenomen. Er wordt geen BTW berekend over de verkoop van crypto-activa.


Bankrekeningen voor crypto-bedrijven

Volgens de oprichter van Kuna, een cryptocurrency-exchange dat in Oekraïne is gevestigd, zou deze wet mogelijk goed kunnen gaan werken. Hij is echter van mening dat naast deze wet meerdere problemen aangepakt moeten worden om de industrie een echt succes te maken.

Zo zal de nationale bank van Oekraïne niet toestaan om rekeningen te openen voor bedrijven die gerelateerd zijn aan cryptocurrency. Als hier geen verandering in komt, zal er niets echt veranderen voor de industrie, aldus de CEO van Kuna.

Er lijkt echter goed nieuws aan te komen, zo heeft het ministerie onlangs een samenwerking aangekondigd met de bekende cryptocurrency exchange Binance. Samen willen zij voorschriften voor cryptocurrency in het land gaan ontwikkelen. Het is onbekend of Binance betrokken was bij de ontwikkeling van dit wetsvoorstel.