Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Oekraïne verbiedt Bitcoin-aankopen met lokale valuta

De centrale bank van Oekraïne, de NBU, blijft maatregelen treffen om de kapitaaluitstroom tijdens de oorlog zoveel mogelijk te voorkomen.

Nieuwe reeks met beperkingen

In een aankondiging maakte de centrale bank een reeks met nieuwe beperkingen bekend. Hierdoor worden individuen nu beperkt om crypto’s te kopen met de nationale valuta, de hryvnia (UAH).

Er is echter geen specifiek crypto-verbod ingesteld. Oekraïners mogen hierdoor crypto’s blijven verhandelen, alleen moet dit gebeuren in een vreemde fiat-valuta, zoals de dollar of de euro. Het maandelijkse limiet ligt momenteel op 100.000 UAH, of circa €3.150. Dit limiet geldt tevens voor internationale peer-to-peer (p2p)-transacties.

Uitstroom van kapitaal voorkomen

De NBU beschouwt crypto-aankopen momenteel als ‘quasi-contante transacties’, naast transacties zoals elektronische wallet-stortingen, valutatransacties en reisbetalingen. Door beperkingen op dergelijke transacties vast te stellen, wil de centrale bank de volgens hun ‘onproductieve uitstroom van kapitaal uit het land’ gedurende de oorlog ten alle tijden voorkomen. De NBU schreef hier het volgende over:

“De relevante veranderingen zullen helpen de valutamarkt te verbeteren, wat een noodzakelijke voorwaarde is voor het versoepelen van beperkingen in de toekomst, evenals het verminderen van de druk op de internationale reserves van Oekraïne.”

Gedurende de oorlog zijn miljoenen Oekraïners gedwongen om hun huis en land ongewild te verlaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de behoefte aan internationale transacties aanzienlijk toegenomen is. De NBU kan zich echter geen “onproductieve kapitaaluitstroom” veroorloven, waaronder investeringen in cryptocurrencies, aldus de aankondiging, en voegt eraan toe:

“Quasi-contante transacties worden voornamelijk uitgevoerd om de huidige beperkingen van de Nationale Bank te omzeilen, in het bijzonder voor investeringen in het buitenland, wat verboden is volgens de staat van beleg. Daarom moeten de relevante transacties worden geïnterpreteerd als leidend tot onproductieve kapitaaluitstroom.”

Bitcoin nieuws

7% van de Spanjaarden investeert en 40% heeft geïnvesteerd in crypto 7% van de Spanjaarden investeert en 40% heeft geïnvesteerd in crypto
Edward Moya: “Er komt een einde aan de correlatie tussen Bitcoin en aandelen” Edward Moya: “Er komt een einde aan de correlatie tussen Bitcoin en aandelen”
Bitcoin al 270 dagen zonder all-time high, hoe lang moeten we nog wachten? Bitcoin al 270 dagen zonder all-time high, hoe lang moeten we nog wachten?
Meer nieuws

Meest gelezen

Is er een nieuwe Crypto bull markt in de maak? Is er een nieuwe Crypto bull markt in de maak?
Is er een recessie op komst in Amerika? Is er een recessie op komst in Amerika?
Binance voegt Shiba Inu toe aan zijn Crypto kaart Binance voegt Shiba Inu toe aan zijn Crypto kaart
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten