Ethereum
Ethereum

OFAC-compliant blokken Ethereum op laagste punt in 3 maanden

Het percentage van blokken binnen het Proof-of-Stake netwerk van Ethereum dat voldoet aan de regels van de United States Office of Foreign Asset Control (OFAC) is naar 47 procent gevallen. Dat is het laagste niveau sinds 11 oktober 2022. Deze positieve mijlpaal komt nadat het percentage van OFAC-compliant blokken op 21 november nog op 79 procent lag.

Wat zijn OFAC-compliant blokken?

We noemen een blok OFAC-compliant als het aan de regels van de OFAC voldoet. Wellicht is het je ontgaan, maar eerder in 2022 kwam vanuit de OFAC het verbod op Tornado Cash. Als gevolg daarvan is een zwarte lijst van adressen ontstaan, waarvan de transacties als het aan de OFAC ligt niet meer meegenomen mogen worden in de blockchain. Een terugval in het aantal OFAC-compliant blokken wordt binnen de Ethereum-gemeenschap gezien als een overwinning tegen censuur vanuit de overheid.

OFAC compliance blokken

Blockchain-consultancybedrijf Labrys, de ontwikkelaar van MEV Watch, waar onder andere de bovenstaande data vandaan komt, zegt dat de val van het percentage te maken heeft met het feit dat meer partijen kiezen voor MEV-boost relays die niet censureren. “Met name de BloXroute Max Profit relax, Ultrasound Money relay en de Agnostic Boost relax pakken momenteel een groot deel van de markt over,” aldus Labrys.

MEV-boost relays

MEV-boost relays zijn stukjes software die als tussenpersoon acteren tussen blokproducenten en blokkenbouwers. De software maakt het voor validators binnen het netwerk van Ethereum mogelijk om hun blokproductie uit de besteden aan anderen blokkenbouwers. In potentie zorgt dit voor een grotere opbrengst per blok voor de validators, wat het interessant maakt om deze software in te zetten.

Lachlan Feeney, de CEO van Labrys, zegt in een verklaring van 14 februari dat hij blij is met de reactie van de Ethereum-gemeenschap op de problemen rondom censuur. De terugval in het percentage van OFAC-compliant blokken is opvallend, omdat het is bereikt zonder een zogenaamde user-activated soft fork (UASF).

Dit betekent dat er geen nieuwe code nodig was om dit probleem, vooralsnog, op te lossen. “Ik ben enorm trots op de Ethereum-gemeenschap voor de vooruitgang die we boeken op dit onderwerp,” zo spreekt een trotse Feeney. Het doel van Feeney met het delen van de data was om meer mensen op dit probleem te wijzen en daar lijkt zijn bedrijf in te slagen.

Ethereum nieuws

Bloomberg analist: Ethereum ETF’s worden op deze dag gelanceerd
Vraag naar Ethereum schiet de lucht in na hevige prijsdaling
Gary Gensler: Ethereum ETF’s zullen waarschijnlijk deze zomer lanceren
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken