Nieuws, Tradebot, Trending

Onder de Loep: Alles over Crypto Trading-Bots

Tot nu toe is 2019 een zeer interessant jaar voor de cryptocurrency-markt. De grote schommelingen in de Bitcoin- en altcoinkoersen trekken natuurlijk de aandacht, terwijl op de achtergrond talloze bedrijven druk zijn met het veroveren van hun plekje in de crypto-economie. Een van de ontwikkelingen die recentelijk veel aan populariteit wint is het geautomatiseerd traden met behulp van programma’s die bekendstaan als ‘trading bots’. Inmiddels zijn er tientallen versies beschikbaar, en bovendien wordt het steeds eenvoudiger voor particuliere traders om een bot te gebruiken.

In deze editie van “Onder de Loep” bespreken we alles wat je moet weten over crypto-bots, hoe ze werken, en hoe je zelf aan de slag kan met een trading-bot.


Hoe werkt een trading bot?

Een bot is een computerprogramma dat automatisch cryptocurrency koopt en verkoopt op het juiste moment, met het doel om winst te genereren. In die zin kun je stellen dat een bot een geautomatiseerde versie is van een menselijke trader, maar daar houdt de vergelijking ook wel op. Een bot handelt namelijk 24 uur per dag, en heeft uiteraard geen last van emoties die zijn trades beïnvloeden. Bovendien kan een computerprogramma rapper nadenken en handelen dan een mens, waardoor het mensenhanden en –hersenen te snel af is bij het openen en sluiten van posities. Dit wil niet zeggen dat computers per definitie beter zijn dan mensen, want ze kunnen niet redeneren zoals wij. Toch kan een bot, om bovengenoemde redenen, een uitstekende aanvulling zijn op je huidige handelsstrategie. Juist omdat bots zich beperken tot een klein aantal handelingen kunnen ze prima resultaten opleveren, door de manier waarop de programma’s zijn ontworpen.


Welke strategieën hanteren crypto-bots?

Crypto-bots zijn zoals gezegd ontworpen zodat ze een paar verschillende handelingen razendsnel kunnen afwegen en uitvoeren. Dit is mogelijk doordat de bot zich beperkt tot een van de twee biases en dus als het ware maar één kant op kijkt: long of short. De strategieën die door crypto-bots worden gebruikt zijn daarom in de basis onder te verdelen in twee categorieën. Het programma volgt ofwel een momentum-strategie, ofwel een reverse-strategie.

Een momentum-strategie zorgt ervoor dat de bot inkoopt op momenten dat de prijs hoog is en naar verwachting verder zal stijgen: een long-bias. Deze bots zal dus alleen buy-orders plaatsen.

Een reverse-strategie laat het systeem juist kijken naar de sell-mogelijkheden, en zal dus zoeken naar de momenten waarop een prijs hoog is en naar beneden lijkt te gaan corrigeren. Dit soort bot houdt zich altijd vast aan een short-bias.

Dit maakt dat de richting waarin de markt beweegt veel invloed heeft op hoe winstgevend een bot is: een bot met een long-bias zal in een dalende markt veel minder kansen zien om posities te openen dan een versie met een short-bias. De meeste programma’s laten ieder account daarom meerdere bots aanmaken, die op verschillende indicatoren en strategieën kunnen handelen. Afhankelijk van de algemene koerstrend kan de gebruiker dan iedere bot in- of uitschakelen.


Wat zijn de opties?

Een succesvolle crypto-bot is niet zomaar gemaakt of gevonden. Al jaren zijn ontwikkelaars in de weer met het maken van de perfecte trading-bot, en vrijwel iedereen die in de buurt komt brengt zijn product voor torenhoge tarieven op de markt. Toch zijn er een aantal opties die je kunt overwegen met een klein of middelgroot geïnvesteerd bedrag zonder serieus te investeren. Vooral in het afgelopen jaar zijn er een aantal goede bots op de markt gekomen die (vrijwel) gratis en eenvoudig te gebruiken zijn voor de gemiddelde crypto-trader. Programma’s zoals GSMG zijn te gebruiken met een Binance-account, evenals TradeSanta. Laatstgenoemde is geheel ‘cloud-based’, en heeft ook een gebruiksvriendelijke mobiele app die beschikbaar is in voor iOS en Android.

P.S. Het is raadzaam om een apart account op je exchange te maken als je zelf met bots aan de slag wilt. Meer onderaan het artikel!


Hoe goed werkt het?

Er is uiteindelijk natuurlijk maar één manier om uit te vinden of het de moeite waard is om een bot te gebruiken: testen! De afgelopen week (vanaf 17 september) hebben we op de Newsbit-redactie een short-bias bot van TradeSanta op het BTCUSD-paar gebruikt om de proef op de som te nemen. Terwijl het een turbulente periode was voor de Bitcoin koers maakte de bot zo’n 8% winst (gemeten op moment van schrijven), binnen iets meer dan een week. Opvallend was vooral dat het meeste rendement kwam in de periode vóór de sterke prijsdaling op dinsdag de 24e, wat ons leert dat de bot ook in stabielere fases succesvolle trades weet te maken.

De Newsbit-bot draait vooralsnog op standaardinstellingen voor een short-bias: deze optie kun je kiezen bij het aanmaken van een nieuwe bot op TradeSanta. Uiteraard is er ook een versie beschikbaar die een momentum-strategie hanteert en dus alleen buy-posities opent. Als je meer ervaring hebt met het handelen van crypto, en een en ander snapt van technische analyse, kun je de instellingen ook handmatig kiezen. Het gebruiken van een bot vergt geen enkele energie meer als je je account eenmaal hebt aangemaakt en de instellingen voor je bot hebt bevestigd. Hierdoor kan zelfs een beginnende trader gebruik maken van dit programma. Let wel, winst is natuurlijk niet gegarandeerd: ook een computerbrein is geen garantie voor trading-succes.

Wil je TradeSanta eens uitproberen? Via de onderstaande knop kun je gratis een account aanmaken.


Aan de slag?

Het gebruik van een bot kan dus erg interessant zijn als je op een passieve manier toch munt wil slaan uit je crypto-vermogen. Of je nou meerdere Bitcoins bezit of een paar tientjes aan altcoins, het is een toegankelijke manier om met minimale moeite toch gebruik te maken van de prijsschommelingen in de markt. GSMG, dat ontwikkeld is door een Nederlands developer-team, is een online programma dat werkt met zowel Bittrex als Binance, en daarom een goede keuze is voor gebruikers die nieuw zijn in de wereld van crypto-trading bots.

TradeSanta werkt eveneens met meerdere exchanges, waaronder Binance, en is zodoende ook erg geschikt voor onervaren users. Het linken van je account met de noodzakelijke API is vrij eenvoudig, net als het instellen van de eerste bot. TradeSanta’s “Free”-versie kun je net zolang gebruiken als gewenst, maar kent een limiet van vijf bots. Als je je nu bij TradeSanta aanmeldt krijg je het “Basic”-pakket veertien dagen gratis om te testen, waarmee je tot 49 verschillende bots kan aanmaken!

We raden aan om een tweede account op je exchange te maken voor het gebruik van bots, omdat de bedrijven (door de API’s die benodigd zijn) toegang krijgen tot de tegoeden op het gelinkte account. Daarom is het het veiligst om niet meer dan je “bot-budget” op dat account te houden.

Als je via de onderstaande knop een account aanmaakt krijg je 10% korting op je Binance handel fee’s.