Ethereum Nieuws

Ethereum Nieuws

Ontwikkelaar Szilágyi is wanhoop nabij over wankele infrastructuur van Ethereum

Bitcoin maximalisten roepen al jaren dat er op technisch vlak dingen niet goed gaan bij Ethereum. Het is de zogenaamde “move fast and break things” filosofie uit Silicon Valley die bij Ethereum heerst maar niet past bij de technologie. Een decentraal netwerk waar voor miljarden aan waarde op heen-en-weer gaat moet in eerste instantie veilig zijn.

Péter Szilágyi een belangrijke pion in het Ethereum ontwikkelteam spreekt op Twitter hardop zijn zorgen uit over de voortgang van het platform. “Complexiteit wordt vaak over het hoofd gezien binnen systemen omdat iemand anders er de prijs voor betaald, niet degene die het bouwt.” Aldus Szilágy aan het begin van zijn relaas op Twitter.


Complexiteit nadert langzaam breekpunt

Ethereum nadert de overgang op Proof-of-Stake en is op vele andere manieren bezig om het platform op te schalen. Al die kleine veranderingen zorgen voor Szilágyi voor een steeds hogere mate van complexiteit. Dusdanig dat Szilágyi gelooft dat niemand op dit moment meer een volledig overzicht van het systeem heeft. “We zijn al voorbij het punt dat iemand nog een volledig plaatje van het systeem overziet. Dit is slecht.” Zo gaat hij verder.

In de geschiedenis van Ethereum is de complexiteit van het systeem nooit afgenomen. Iedere kleine update stapelt op de rest. Iedere grote verandering, EIP 1559, The Merge, Sharding, Verkle, Stateless, L2, et cetera, zorgen voor meer complexiteit.

“Het is extreem frustrerend als een onderzoeksvoorstel zegt: alles is uitgevogeld, we moeten het alleen nog even bouwen.” Aldus Szilágyi die als eerste Ethereum-ontwikkelaar ‘uit de kast’ komt met dit verhaal. Voorheen waren het vooral Bitcoiners die soortgelijke dingen riepen over de roekeloze manier waarop men aan Ethereum bouwt.


Wil jij Ethereum verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Als het protocol niet krimpt, dan gaan we het niet halen

Met deze harde woorden is Szilágyi nog niet klaar met Ethereum. Volgens de ontwikkelaar kan deze ontwikkelfilosofie zelfs fataal worden voor het platform. Hoewel hij blij is met de naderende Merge, waarbij Ethereum overgaat op Proof-of-Stake, is hij allesbehalve tevreden over de veiligheid van het platform.

“Er worden resultaten behaald, maar we stapelen ook complexiteit op complexiteit alsof er geen morgen bestaat.” Zo schrijft de gefrustreerde ontwikkelaar. Een oplossing heeft Szilágyi niet, maar het is volgens hem belangrijk om geen functies meer toe te voegen en juist dingen af te breken.

“Er zijn steeds minder mensen te vinden die zin hebben om een gebroken netwerk in stand te houden. Iedere verandering duwt meer mensen weg.” Op de korte termijn zal dit weinig met de koers van Ethereum doen omdat de meeste mensen überhaupt niet op de hoogte zijn van de technische aspecten van de industrie. Maar als de ontwikkelaars zich op deze manier zorgen maken, dan is er iets goed mis.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten