Ethereum

Ontwikkelaars maken flinke stappen met Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 ontwikkelaar Danny Ryan heeft een korte update gegeven aan de community over de vooruitgang die is geboekt. De eth2 ontwikkeling is opgeschoten en er zijn flinke optimalisatie verbeteringen gemaakt.


Bug fixes en beacon chain

Ryan vertelt in de update over de onlangs voltooide audit en de formele verificatie van het eth2-depositocontract en hoe dit een cruciale mijlpaal is op weg naar de eth2 fase 0 mainnet.

Van alle inspanningen om de blockchain te optimaliseren is het ontwikkelen van de ‘beacon chain’ in de core van Ethereum 2.0 één van de belangrijkste factoren. Hij weer erop dat om de beacon chain samen met een hand vol shards op een consumentenmachine te kunnen laten draaien, “het van het grootste belang is dat de beacon chain relatief weinig middelen verbruikt, zelfs wanneer er een hoge validatieparticipatie is.”

Ryan sprak ook over de ‘Rust-implementatie’ van Ethereum 2.0, Lighthouse, waarvan het testnet met ongeveer 16.000 validators een paar weken geleden offline werd gehaald. Dit gebeurde een aantal weken geleden nadat er een bug was in de nodes. Nu de bugs zijn verholpen is het testnet geschikt voor 100.000 validators.


Grote stappen richting werkend ETH 2.0

De ontwikkelaar van Ethereum 2.0 legde ook uit hoe de kern eth2 ‘specificatie’ die correct gedrag van een systeem beschrijft, vaak “verwacht gedrag” op een inefficiënte manier specificeert. Hij zei dat dit te wijten was aan het feit dat de spec-code voornamelijk werd geoptimaliseerd voor leesbaarheid van intentie, in plaats van prestaties. Omdat verschillende algoritmen dezelfde specificatie kunnen implementeren, biedt Ethereum 2.0 echter een grote verscheidenheid aan verschillende implementaties.

Naast updates over de ontwikkeling van het netwerk, vertelde Ryan ook over het werk dat wordt gedaan met betrekking tot Fase 2 van ETH 2.0. De Quilt- en eWASM-teams hebben naar verluidt hun open ontwerp ruimte onderzocht en beter afgebakend naast de lopende fase 0 en 1-ontwikkeling. Bovendien heeft het TXRX-team besloten een deel van hun inspanningen te wijden aan Fase 2-onderzoek, gericht op beter begrip, “cross-shard-transactiecomplexiteit” en prototypingintegratiepaden voor eth1 tot eth2.

Het is een enorm technisch verhaal maar als we het goed doornemen dan lijkt het erop dat er serieuze stappen gemaakt worden in de ontwikkeling van ETH 2.0.