Ace Exchange
Exchange, Regulatie

Oprichter van Ace Exchange aangeklaagd voor fraude en witwassen in Taiwan

In Taiwan hebben aanklagers actie ondernomen tegen David Pan, de oprichter van het lokale cryptocurrency handelsplatform Ace Exchange, wegens beschuldigingen van fraude en witwassen van geld.

Op 8 april werden Pan en zes andere verdachten formeel aangeklaagd, volgens een officiële verklaring van de aanklagers, wegens betrokkenheid bij activiteiten die hebben geleid tot aanzienlijke financiële verliezen, in totaal ongeveer 340 miljoen New Taiwanese dollars ($10,6 miljoen).

Belofte van hoge rendementen

De zaak kwam aan het licht na de arrestatie van Pan en 14 anderen in januari 2024, volgend op politie-invallen op meerdere locaties, waaronder het hoofdkantoor van Ace Exchange in Taipei City. De arrestaties waren het resultaat van een onderzoek naar de zogenaamde “Alfred” of “Afu-wallet” en een daaraan gerelateerde cryptokaart, beide beschuldigd van frauduleuze praktijken onder het toezicht van Pan.

Volgens de aanklagers maakten de verdachten gebruik van een klassiek fraudeel model, waarbij hoge rendementen werden beloofd door middel van offline over-the-counter transacties en nep-investeringsgroepen. Slachtoffers die geld hadden gestort, vonden zichzelf uiteindelijk niet in staat hun investering terug te trekken of ontdekten dat hun rekeningen waren geblokkeerd.

In reactie op de juridische stappen, heeft een Taiwanese rechtbank bepaald dat eigendommen van de beklaagden in beslag genomen moeten worden, met een totale waarde van ten minste 3,5 miljoen NT$ ($110.000).

Activiteiten van Pan staan los van die van het platform

Ace Exchange heeft op de aanklachten gereageerd door te verklaren dat de activiteiten van Pan, die naar verluidt sinds 2022 niet meer betrokken was bij de dagelijkse operaties, losstaan van het platform. Het bedrijf benadrukte dat het walletproduct ontwikkeld is door een extern team, ingeschakeld door Pan, en niet een van hun eigen diensten of producten betreft. Daarnaast verzekerde Ace Exchange hun klanten dat de handels- en bedrijfsvoering normaal doorgaan en dat de veiligheid van gebruikersactiva gewaarborgd blijft, met een soepele werking van de stortings- en opnamediensten.

Ondanks dat Ace Exchange minder bekend is en dagelijks ongeveer $14 miljoen verhandelt sinds de oprichting eind 2018, wordt het platform door Traders Union als risicovol beschouwd met een vertrouwensscore van slechts 2,78 op 10.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten