Hacker
Hack

Orbit Chain-hacker sluist $47,7 miljoen naar Tornado Cash

De hacker achter de beruchte Orbit Chain-hack, waarbij op oudejaarsavond $82 miljoen werd buitgemaakt, heeft na vijf maanden stilte $47,7 miljoen overgemaakt naar cryptocurrency-privacymixer Tornado Cash. Dit meldt blockchain-analysebedrijf Arkham Intelligence.

Bijna 13.000 Ethereum verzonden

Op 8 juni werden in totaal 12.932 Ethereum (ETH), ter waarde van $47,7 miljoen, in zeven transacties verplaatst naar een nieuw adres. Dit adres stuurde het geld vervolgens naar Tornado Cash. Alhoewel eerder werd aangenomen dat de hack een verlies van $82 miljoen veroorzaakte, wijzen recente berichten van Arkham op een bedrag van bijna $100 miljoen.

“Vijf maanden geleden werd meer dan $100 miljoen aan ETH en DAI gestolen van Orbit Chain en sindsdien hebben de daders gezwegen,” aldus Arkham op 8 juni.

Batches van 100 ETH per keer

De verplaatste $47,7 miljoen aan Ethereum werd voornamelijk in batches van 100 ETH verzonden, volgens gegevens van Etherscan. De hacker heeft de gestolen $20 miljoen aan Dai (DAI) of andere munten uit de cross-chain bridge echter nog niet verplaatst. Momenteel bedraagt hun saldo $71,2 miljoen, inclusief $51,1 miljoen in Ether en kleinere hoeveelheden aan verpakte Bitcoin (wBTC), verpakte Ether (wETH), Orbit Chain (ORC) en USD Coin (USDC).

De hack vond plaats op 31 december 2023 om 20:52 uur UTC. Orbit Chain bevestigde de aanval de volgende dag en verklaarde samen te werken met internationale wetshandhavingsinstanties. Het bedrijf biedt een beloning van maximaal $8 miljoen voor informatie die leidt tot het identificeren van de aanvaller of het terughalen van de gestolen activa.

Aanzienlijke daling van totale waarde in de blockchain

Orbit Chain maakt gebruik van het Inter-Blockchain Communication Protocol om gegevens en waarde binnen het Cosmos-ecosysteem over te dragen. Volgens DefiLlama bedraagt de totale waarde in de blockchain momenteel bijna $37 miljoen, een daling van ruim 75% ten opzichte van de $149,25 miljoen vlak voor de hack op 31 december. In augustus 2022 bereikte de waarde een piek van $313 miljoen.

In het eerste kwartaal van 2024 werd voor $542,7 miljoen aan cryptocurrencies gestolen, een stijging van 42% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Opmerkelijk is dat het aantal hacks van slimme contracten in 2023 met 92% daalde tot $179 miljoen, vergeleken met $2,6 miljard in 2022.

Hack nieuws

UwU Lend biedt beloning van $5 miljoen voor identificatie hacker na tweede aanval
UwU Lend-protocol opnieuw getroffen door exploit
OKX onderzoekt miljoenenroof na sms-aanval op gebruikersaccounts
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken