Bitcoin

Oude Bitcoin mining apparatuur is weer winstgevend

Nu de Bitcoin prijs de afgelopen dagen flink gestegen is, naar een niveau van rond de $9000, wordt oude mining apparatuur plotseling weer winstgevend, althans voor een korte tijd.


Bitcoin miners zijn extreem winstgevend

Volgens de winsgevendheidsindex van miners, die wordt bijgehouden door PoolIn en F2Pool, zijn oude mining apparatuur zoals de AntMiner S9 of de Canaan Avalon A851 weer winstgevend. Ze kunnen nu zelfs een brutomarge van 10% tot 20% genereren bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van $0,05 per kilowatt- uur.

Bitcoin miners die methodes hebben toegepast om nog efficiënter te minen kunnen zelfs een brutomarge van 30% tot 40% behalen bij de huidige Bitcoin prijs.

De stijgende Bitcoin koers is niet de enige reden voor een enorme brutomarge voor de miners. Het regenseizoen in China komt er namelijk aan. Door deze buitensporige waterkracht dalen de elektriciteitskosten in China tot onder de 3 cent per kWh. Dit betekent dat de grote cryptominers in China heel goedkoop BTC kunnen delven.

Mochten de Bitcoin prijs en mining difficulty constant blijven, dan zou BTC mining apparatuur van de oudere generatie, zoals de S9’s, winstgevend kunnen blijven. Zelfs nadat de Bitcoin halving het dagelijkse aantal nieuw gedolven Bitcoins van 1.800 naar 900 eenheden heeft verlaagd.

Ondertussen kunnen de nieuwste machines van grote fabrikanten, waaronder Bitmain’s AntMiner S17- en S19-serie en de MicroBT’s WhatsMiner M20- en M30-serie, een rendement van meer dan 60% opleveren, zelfs tegen een gemiddelde kostprijs van 5 cent per kWh.

“De prijsbeweging van deze week zou zelfs de miners terug kunnen brengen die recentelijk zijn gestopt vanwege bezorgdheid over de winstgevendheid”, zei Dmitrii Ushakov, commercieel directeur van het in Rusland gevestigde hostingbedrijf BitRiver.


Concurrentie in de mining wereld

Na de prijscrash van Bitcoin op 12 maart, wat de ergste daling in zeven jaar tijd was, zijn een groot aantal oude mining organisaties gedwongen de stekker uit het netwerk te halen. Dit resulteerde eind maart in een daling van 16% in mining concurrentie.

De daling van de concurrentie, samen met het prijsherstel, hielp aanvankelijk oudere miners weer winstgevend te worden. Als gevolg hiervan is de totale hash-snelheid van Bitcoin de afgelopen weken gestegen tot een bijna record van 110 exahashes per seconde (EH / s).

Echter, Bitcoin mining is een dynamisch spel. Nu de Bitcoin halving binnen twee weken plaats zal vinden, worden degenen die vertrouwen op oudere mining apparatuur, zonder toegang tot goedkope elektriciteitsbronnen, onder druk gezet door degenen die efficiënte operaties uitvoeren.

Bedrijven schatten in dat oudere modellen zoals de S9 in maart goed waren voor ongeveer 20% van het totale rekenvermogen van het bitcoin-netwerk. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van een jaar geleden omdat grote spelers deze oudere modellen hebben vervangen voor krachtigere nieuwe apparatuur. Het zou dus goed kunnen dat alleen de grote bedrijven met krachtige apparatuur blijven overleven na de halving.

Bitcoin nieuws

Is de Bitcoin bullmarkt voorbij? Analisten geven hun mening
Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving