Nieuws, Trending

Overheid van België waarschuwt voor fraude met cryptocurrency

De voor in België belangrijkste financiële regelgever heeft een waarschuwing gegeven voor fraude met cryptocurrency zoals de Bitcoin (BTC). Hoe zit dit precies?

Hype van het jaar

Volgens de Financial Services and Market Authority (FSMA) in België zijn cryptocurrencies de hype van het jaar. Dit is een openbare instelling die net als de Nationale Bank van België (NBB) zelf ook toezicht houdt op de Belgische financiële sector. Deze toezichthouder zei in zijn brief dat toekomstige beleggers heel erg voorzichtig moeten zijn voor potentiële fraudeurs. Deze fraudeurs geven vaak het idee dat er grote winsten te behalen zijn via crypto-verkopen. Achteraf blijken deze cryptocurrencies en winsten fictief te zijn. Hierna zijn ze er al met je geld van door.

Klanten lokken

Volgens de FSMA zijn fraudeurs er goed van op de hoogte dat nieuwe beleggers nog niet alles van de markt weten. Hier spelen ze op in door klanten online te lokken door valse cryptocurrencies met enorme neppe winsten op te zetten en voor te schotelen. Maar wat ze hiermee feitelijk doen is het geld van hun ‘klanten’ nemen en met dat geld verdwijnen. Zo simpel zit het eigenlijk in elkaar. Door ambtenaren is er een lijst toegevoegd van 28 handelsplatforms. Hier wordt vervolgens van beweerd dat zij frauduleus van aard zijn. Deze lijst is uitsluitend gebaseerd op de bevindingen van de FSMA, met name als gevolg van consumentenrapporten en wordt goed bijgehouden.