Meta, facebook
Regulatie

Overheid vraagt vaker data op van Big Tech bedrijven

Big Tech bedrijven staan in de kritiek voor hun verzamelen en verkopen van gebruikersgegevens. Er is onduidelijkheid over waar deze gegevens precies naartoe gaan en hoeveel ervan aan bedrijven en overheden wordt gegeven.

Big Tech bedrijven onder de loep

Apple, Google, Microsoft en Meta worden vaak genoemd als grote verzamelaars van persoonsgegevens. Uit de resultaten van een recente studie van Surfshark blijkt dat de verzoeken van overheden om persoonlijke gebruikersgegevens over de hele wereld tussen 2013 en 2021 sterk toenemen. Het jaar 2020 had de sterkste jaar-op-jaar stijging, van 38%, gevolgd door een stijging van 25% in 2021.

De 4 Big Tech bedrijven Meta, Microsoft, Apple en Google werden in het onderzoek opgenomen. Meta had het grootste aantal accounts van autoriteiten, met 2 van de 5 accounts die tijdens de onderzoeksperiode werden opgevraagd (6,6 miljoen).

Apple had daarentegen het minste aantal verzoeken van overheden ontvangen, met slechts 416.000 gevraagde accounts wereldwijd.

Verzoeken om gebruikersgegevens bij Big Tech bedrijven stijgen

Uit de onderzoeksresultaten kwam naar voren dat autoriteiten uit de Verenigde Staten en Europa verantwoordelijk waren voor 60% van de verzoeken om persoonsgegevens van gebruikers. De Verenigde Staten leverde meer dan dubbel zoveel verzoeken om accountgegevens per 100.000 gebruikers dan alle Europese landen samen.

Na de Verenigde Staten staan Duitsland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op de hoogste posities in de ranglijst.

Het rapport geeft aan dat gegevensverzoeken vaak verband houden met strafrechtelijke onderzoeken, civiele procedures of bestuurszaken waar digitale gegevens voor nodig zijn.

Gabriele Kaveckyte, lid van de privacyraad bij Surfshark, benadrukte dat autoriteiten naast het opvragen van gebruikersgegevens, ook actief zoeken naar manieren om online criminaliteit te controleren en te bestrijden.

Aan de ene kant zou het invoeren van nieuwe maatregelen kunnen bijdragen aan het oplossen van ernstige strafzaken, maar aan de andere kant hebben maatschappelijke organisaties hun zorgen uitgesproken over het aanmoedigen van bewakingstechnologieën.

– Gabriele Kaveckyte

Technologiebedrijven verhoogden het openbaarmakingspercentage van gebruikersgegevens in 2021 naar bijna 71%. Apple is hierin het meest transparant, met een gemiddelde openbaarmakingspercentage van 86% dit jaar en 82% gedurende de onderzoeksperiode.

Oplossingen om Big Tech te doorbreken

Decentralisatie en Web3-tools worden aangeprezen als oplossingen om het monopolie van Big Tech op gebruikersinformatie te doorbreken. Sommigen beweren dat Web2-platforms zoals Facebook en Twitter vervangen zullen worden door blockchain-technologie.

In februari werd Damus gelanceerd, een gedecentraliseerde versie van Twitter, in app stores om een sociaal netwerk te creëren dat volledig onder jouw controle staat.

Zelfs Big Tech-bedrijven hebben de stap gezet om zich te vestigen in de Web3-omgeving, waarbij Meta tevergeefs het initiatief nam om NFT-tokens te introduceren op Instagram en Facebook.

Regulatie nieuws

Zuid-Koreaans onderzoek trekt aan de bel: Crypto ETF’s zijn gevaarlijk
Robert F. Kennedy Jr. belooft gratie voor Ross Ulbricht als hij wordt verkozen
Nieuwe Juridische strijd voor Ripple Labs en CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?