Bitcoin

Pantera CEO: Bitcoin ETF kan prijs negatief beïnvloeden

Dan Morehead, de CEO van Pantera Capital, is ervan overtuigd dat de cryptomarkt een nieuwe bull-cyclus is ingegaan. Wel waarschuwt hij dat de acceptatie van een Bitcoin ETF de prijs negatief zou kunnen beïnvloeden.


Bitcoin komt steeds dichter bij zijn All time High

In een bericht aan investeerders zei Morehead dat:

“na een periode van tijdelijke waanzin, waaronder de vrees dat China’s verbod op Bitcoin-mining de industrie zou ruïneren en verhitte debatten over de milieu-impact van Proof-of-Work cryptocurrencies, bevinden we ons nu in een nieuwe bullmarkt.”

De Bitcoin prijs is sinds begin oktober flink gestegen. In een maand tijd is de koers namelijk met meer dan 17% gestegen. De grootste cryptocurrency bereikte eerder vandaag zelfs een lokaal hoogtepunt van $57.007. Op het moment van schrijven ligt de BTC prijs rond de $56.600. Dat betekent dat BTC slechts 12,6% verwijderd is van Bitcoin’s hoogste punt ooit van $64,830 dat behaald werd in april dit jaar.

BTC 4-uurs grafiek – Bron: Tradingview

Toch is er volgens Morehead een mogelijke gebeurtenis die de opwaartse trend zou kunnen omkeren. En, enigszins verrassend, wijst hij naar een mogelijke lancering van een Bitcoin ETF.


Wat is een Bitcoin ETF?

Een ETF is een beursgenoteerd beleggingsinstrument dat de prijs van een onderliggende activa volgt. Een Bitcoin-ETF zou dus de waarde van de Bitcoin volgen en beleggers toegang bieden tot de cryptomunt zonder de noodzaak om een ‘fysieke’ BTC te kopen en op te slaan.

Hoewel Bitcoin ETF’s al beschikbaar zijn voor beleggers in landen als Canada, Brazilië en Dubai, heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tot dusver elke aanvraag afgewezen. Dit omdat ze de koers te volatiel vinden en er een risico is voor marktmanipulatie. Echter, na jaren lange afwijzingen, lijkt een goedkeuring steeds dichterbij te komen.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de acceptatie van een Bitcoin ETF in de VS de Bitcoin prijs verder zal verhogen, heeft de CEO van Pantera gewaarschuwd dat het precies het tegenovergestelde zou kunnen zijn.

“Op Wall Street is er een gezegde: ‘Koop het gerucht, verkoop het feit.’ Dit gezegde werkt zeker ook in de crypto wereld”, schreef Morehead.

Om deze uitspraak uit te leggen herinnerde Morehead ons aan twee spraakmakende gebeurtenissen in het verleden, die beide, ondanks optimistische verwachtingen, resulteerden in lange bear cyclus, waarbij de Bitcoin prijs respectievelijk ongeveer 83% en 53% kelderde.


Buy the rumor sell the news

Ten eerste was er de lancering van Bitcoin-futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME) in december 2017. Toen bleven crypto fans roepen: “Wanneer de CME bitcoin-futures vermeldt, schiet de prijs NAAR DE MAAN! ‘”

De prijs steeg met 2.440% tot de daadwerkelijke dag dat de futures werden genoteerd. Vanaf toen begon er een bearmarkt waarin de prijs met 83% daalde, zo vertelde de CEO van Pantera.

Eerder dit jaar gebeurde een soort gelijk iets toen Coinbase naar de beurs ging. De Bitcoin prijs steeg 822% tot de dag van de beursnotering, maar onmiddellijk nadat de Coinbase aandelen op Nasdaq kwamen startte er een -53% bearmarkt.

Met dit in gedachten suggereert hij dat hetzelfde zou kunnen gebeuren zodra een Bitcoin ETF is goedgekeurd.

Bitcoin nieuws

Standard Chartered: Overwinning Donald Trump goed voor Bitcoin
Bitcoin koers op cruciale steun – blijft de markt bullish?
Waarom de saaie koers van Bitcoin juist positief is: Crypto-analist geeft toelichting
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC