Rusland
Bitcoin

Poetin: ‘Crypto kan in Rusland als betaalmiddel worden gebruikt’

De Russische president Vladimir Poetin deze week, tijdens de Russian Energy Week, over cryptocurrencies. Poetin reageerde onder meer op de vraag of crypto zou kunnen worden gebruikt als alternatief voor de dollar.


“Crypto heeft bestaansrecht”

De opmerkingen van Poetin over crypto’s leken redelijk positief. Dit wijst op een nieuwe tolerantie van cryptocurrencies door Rusland. Poetin vertelde namelijk dat “crypto bestaansrecht heeft”. Het feit dat het Kremlin onlangs de Amerikaanse dollars uit zijn staatsinvesteringsfonds heeft geschrapt is misschien wel een teken. Rusland wil namelijk minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Het bezitten van crypto’s zou hier wel eens bij kunnen gaan helpen.

Ondanks de mogelijke voordelen heeft Rusland zeker geen pro-crypto beleid gevoerd de afgelopen jaren. Zo werd het gebruik van digitale activa bij betalingen verboden.

 Een van Ruslands grootste banken, Tinkoff, heeft gezegd dat ze cryptocurrency-handel willen aanbieden aan hun klanten, ondanks de anti-crypto houding van de Russische centrale bank. Oliver Hughes, CEO van Tinkoff, merkte in september op:

“Er is momenteel geen mechanisme voor ons om hen dat product in Rusland aan te bieden, omdat de centrale bank een zeer sterke mening hierover heeft.”


Bitcoin als alternatief voor de dollar

De recente verklaringen van de Russische leiders over cryptocurrency voorspellen veel goeds voor de adoptie van crypto. Poetin voegde eraan toe:

“Ik geloof dat de VS een grote fout maken door de dollar als sanctie-instrument te gebruiken”, zei hij. “We zijn gedwongen. We hebben geen andere keuze dan over te stappen op transacties in andere valuta’s … deze dollar is een concurrentievoordeel. Het is een universele reservevaluta en de Verenigde Staten gebruiken het tegenwoordig om politieke doelen na te streven. Hierdoor ze schaden hun strategische en economische belangen.”

De opmerkingen van Poetin lijken een positieve stap te zijn voor crypto-adoptie in Rusland. Toch voegde de Russische leider eraan toe dat het nog “te vroeg is om te praten over de handel in energiebronnen in crypto”. Hij zei dit naar aanleiding van een vraag van een CNBC-verslaggever over de vraag of Bitcoin of een andere cryptocurrency kan worden gebruikt als alternatief voor de dollar bij het verhandelen van olie.

De suggestie van tolerantie voor cryptocurrencies in Rusland kan echter worden ontsierd door voorgestelde wettelijke beperkingen die de status van geaccrediteerde beleggers aan crypto zullen geven. Als dit voorstel doorgaat, zal het particuliere beleggers uitsluiten van deelname aan de cryptomarkt.

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC