Hack Nieuws

Politie VK neemt grootste hoeveelheid crypto’s tot nu toe in beslag

De politie in het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft één van ’s werelds grootste hoeveelheden cryptocurrencies in beslag genomen. Dit als onderdeel van een breder onderzoek naar het witwassen van geld.


Ruim €132 miljoen

Inmiddels heeft de politie bevestigd dat het gaat om £114 miljoen (circa €132,75 miljoen) aan cryptocurrencies in beslag zijn genomen. Hiermee is het direct één van de grootste in beslagnames van cryptocurrencies wereldwijd geworden en de grootste in het VK. Afgelopen jaar nam de Verenigde Staten (VS) de grootste hoeveelheid Bitcoin in beslag: voor circa $1 miljard (circa €837.000) aan Bitcoin (BTC) werd destijds in beslag genomen, nadat de darkweb-marktplaats The Silk Road voorgoed gesloten werd.

Het is op dit moment nog niet bekend welke cryptocurrencies nu precies in beslag zijn genomen. Inmiddels is bevestigd dat de gehele operatie is uitgevoerd door het Britse ‘Economic Crime Command’-team. De inbeslagname kon tevens in direct verband worden gebracht met witwascriminaliteit.


Een stap voorblijven

Volgens plaatsvervangend assistent-criminaliteitscommissaris, Graham McNulty, worden tegenwoordig steeds meer geavanceerde methoden toegepast om geld wit te wassen, waaronder ook cryptocurrencies. Hierover zegt hij het volgende:

“Cash blijft koning, maar naarmate technologie en online platforms zich ontwikkelen, gaan sommigen over op meer geavanceerde methoden om hun winsten wit te wassen. Maar wij hebben hoog opgeleide officieren en gespecialiseerde eenheden die dag en nacht werken om een stap voor te blijven. Deze agenten werken niet alleen om geld dat digitaal wordt overgemaakt te verstoren en in beslag te nemen, ze blijven criminelen ook geld ontnemen.”

Er wordt hiermee hard gewerkt aan het opsporen van criminele activiteiten en het stoppen hiervan. In 2020/21 heeft de Britse politie dan ook al ruim £47 miljoen in beslag genomen uit de handen van criminelen, dat nu niet meer gebruikt kan worden voor criminele activiteiten. Het is op dit moment nog onbekend wat de volgende stap zal gaan zijn.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten